Стојан Стевановић: Све што имам ја, имаће и они!

Стојан Стевановић, поријеклом из Лопара, дао је на располагање своје хотеле у Швајцарској и објекат у Републици Српској за бесплатни смјештај оних који су се усред епидемије вируса корона нашли на улици.

Стојан помаже онима који су у вријеме епидемије остали без посла јер су у Швајцарској радили на „црно“, онима који немају смјештај, који спавају под мостовима, у колибама или су практично на улици.

НИЈЕ ВАЖНО КО ЈЕ КОЈЕ НАЦИОНАЛНОСТИ – ТРЕБА ПОМОЋИ

„Сви људи из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ који су у безизлазној ситуацији и неизвјесности у вријеме епидемије вируса могу да ми се јаве, све док се не снађу или док у њиховим земљама траје ванредна ситуација. Могу им помоћи, јер све што имам ја – имаће и они“, поручује за Срну овај хумани човјек.
Он је у посљедњих неколико дана разговарао са амбасадорима БиХ и Србије. Мада му је нуђена надокнада за смјештај људи, Стојан је одлучио да те људе бесплатно прими у своје хотеле.

„Мени није важно ко су ти људи нити које су националности. Важно је да су се они нашли у невољи, да немају куда и да не могу да се врате кућама. У Швајцарској су људи преко ноћи остали без посла, без игђе ичега“, наводи Стевановић, који у граду Швиц, недалеко од Луцерна, посједује хотеле „Криста“ и „Хелвеција“ са 150 смјештајних капацитета.

Стојан објашњава да ће их смјестити у условним и опремљеним собама, да има довољно лежајева у два хотела и да ће они остати ту све док се не снађу, односно док траје ванредна ситуација.

СМЈЕШТАЈ ЗА ОНЕ ОНИ КОЈИ СУ РАДИЛИ НА „ЦРНО“ И САДА СУ У ПРОБЛЕМУ

„Према ономе што сам сазнао од амбасадора Србије, шездесетак људи тренутно нема гђе да се смјести, то су људи који су овђе боравили и радили углавном на црно„, напомиње Стевановић.

Он каже да је са амбасадорима БиХ и Србије у Швајцарској договарао смјештај за „225 људи који су се код њих пријавили на чекању“.

Стојан напомиње да је важно да се ти људи не повлаче по улици, односно по неким баштама на минус два-три степена и да дођу код њега, јер су му хотели сада у новонасталој ситуацији празни.

„Што једемо ми – јешће и они. Ја то тако гледам, треба помоћи људима, нико свој иметак неће понијети са собом када умре“, истиче Стевановић, напомињући да све преузима на себе.

ХОТЕЛСКЕ СОБЕ, УМЈЕСТО КИНЕЗИМА, САДА ЗА ЉУДЕ ИЗ СРБИЈЕ И БиХ

Контактирао је и начелника родних Лопара Раду Савића и замолио да све Мајевичане, за које зна да су остали без крова над главом, пошаље у његове смјештајне капацитете и да објави то на свом порталу.

„Не могу као човјек дозволити да неко спава под мостовима, а моји хотели су празни од 27. јануара од кад је овдје све позатварано. Мој посао, који је 90 одсто везан за Кину и пословне људе из ове земље, такође је стао, и сада су сви капацитети празни“, напомиње Стојан Стевановић.

Он наводи да је имао позив жене из Угљевика, која је у Швајцарској чувала дјецу, а сви њени послодавци су је сада оставили на цједилу.

„Прихватио сам је, наравно, у хотел“, наводи Стојан један од примјера који се дешавају свакодневно.

Он претпостаља да из БиХ и Србије у Швајцарској има двије до три хиљаде људи и да су сви они, претежно, у хотелијерству радили на „црно“, а сада је та област туризма затворена.

„Мени не треба нико да захваљује, а камоли да плаћа. Једноставно не могу да дозволим да људи немају гдје да оду, да су смјештени по неким хладним кућицама, баштама и слично, а моји хотели су празни“, истиче Стојановић.

СТОЈАН ДАО И ОБЈЕКАТ У ЛОПАРАМА

Он напомиње и да је сву своју имовину, све апартмане хотела „Хелвеција“ у мајевичком родном мјесту Лопаре, дао у исте сврхе док траје ванредно стање у његовој земљи, а обезбиједио је својим транспортом и душеке из Сарајева.

„Све смо дали на располагање и у Швајцарској и у Лопарама, – све што имамо моја породица и ја. Само да се све ово заврши“, поручује Стевановић.

Начелник Лопара Радо Савић раније је Срни рекао да је ова локална заједница испунила услове, односно правовремено реаговала и обезбиједила смјештај за десет лица у хали „Хелвеција“, која је вишенамјенска сала.

„Стојан Стевановић из Швајцарске, поријеклом из Лопара сам је понудио рјешење које се уклапа у мјере Владе Републике Српске“, рекао је Савић Срни и закључио да људи у дијаспори никада не заборављају на потребе свог народа.

Објекат у Лопарама располаже водом, има струју, кухињу, собе, тоалете, те систем гријања односно хлађења, све што је неопходно за евентуални смјештај лица, као и кревете који су на располагању општини.

„Захвални смо привреднику Стевановићу јер је своју имовину ставио на располагање општини и Републици Српској док траје ванредна ситуација“, навео је Савић.

(Срна/Мондо)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО