Свештеник Милан Бужанин из Коњица: Излијечен сам од корона вируса, није било страха!

– Када сам сазнао да сам позитиван на корона вирус нисам мислио да је то нешто тешко, рачунао сам дисциплином, самоизолацијом и одговорношћу да се ипак може побиједити та болест, каже Милан Бужанин у разговору за Радио Слободна Европа (РСЕ).
Бужанин је један од особа која је, у Коњицу, на југу Босне и Херцеговине, добила корона вирус након прославе годишњице компаније Игман.

Од првог пријављеног случаја 5. марта па до краја овог марта у БиХ је регистровано 368 заражених особа. Десет особа је преминуло усљед посљедица ЦОВИД-19 болести. Према посљедњим информацијама кризних штабова, у Босни и Херцеговини се 17 особа опоравило од корона вируса.

Међу њима и тридесетседмогодишњи парох Милан Бужанин, једна од 26 заражених особа из Коњица.

“На вечери након прославе 70 година компаније ‘Игман’ у Коњицу смо сједили са директором ‘Слободе’ из Чачка. И човјек када се вратио у Србију сазнао је да је он позитиван на корона вирус. Онда је обавијестио нас који смо сједили са њим да је он позитиван. Ми смо се тако пријавили у епидемиолошку службу, стављени смо у самоизолацију. Након неколико дана тестирањем је утврђено да смо позитивни на корона вирус”, каже Бужанин.

ЦОВИД-19 код Бужанина је имао благу манифестацију, те осим благо повишене температуре током неколико дана двоседмичне изолације, других потешкоћа није имао.

“Добро сам ја у суштини био и све ове дане када сам знао да сам позитиван. Нисам имао неке симптоме. У једном тренутку ми је само била благо повишена температура 37,3, а остало ми је углавном било без симптома”, каже Бужанин, те наводи да је обољелим од ЦОВИД-19, барем у његовом случају, савјетовано да пију што више топлијих напитака, витамина Ц, те да у случају повишене температуре изнад 38 степени пију парацетамол.

Ово је болест која не бира и која се брзо шири’

Зараженост корона вирусом проширила се у овом херцеговачком градићу након прославе 11. марта, једна особа смртно је страдала, а међу зараженим налази се и директор компаније “Игман” Ђахид Муратбеговић.

Коњички парох истиче да је по сазнању да има ЦОВИД-19 контактирао све особе за које се могао сјетити да је био са њима у контакту, да на срећу нико од њих није био заражен, да су људи углавном били у самоизолацији, те да је неколико људи тестирано негативно.

Његова супруга је такође тестирана, но она је била негативна и од самог почетка без икаквих симптома, као и њихово двоје дјеце.

“Ми смо пет дана били заједно док смо сазнали тај податак да је овај човјек из Србије позитиван и тек онда када сам ја отишао у самоизолацију одвојио сам њих од себе”, каже парох.

Нисам се бојао’

Једна трећина популације налази се у самоизолацији због корона вируса, више од 42.000 људи широм свијета преминуло је усљед заражености. Како те чињенице подноси особа која болује од ЦОВИД-19?

“Нисам имао сам страх од болести. Више ме је плашило у тих неколико дана колико ја нисам знао да носим вирус да ли сам ја некоме пренио ко је слабијег здравственог стања. То је једини страх који сам имао и то је једина мисао која је била усмјерена у том тренутку према тим људима и стално сам их контактирао и молио да се пријаве, да се тестирају да остану код куће”, наводи Бужанин који даље апелује свим људима да не излазе без потребе, да се не састају.

“Једноставно, ово је једини начин да се успори ширење овог вируса, једини начин да о својим ближњима који су слабијег здравственог стања поведемо рачуна да не би били заражени и нажалост и преминули од те болести. Једноставно, ова болест ће тако и проћи и дефинитивно ће велики број људи бити заражен јер ово је таква болест која се брзо шири и не бира”, каже Бужанин и додаје да се уз све мјере превенције и придржавања могу смањити негативне посљедице и смртни исходи.

Након двије седмице живота уз корона вирус, Милан Бужанин је у поновљеном тесту у суботу 28. марта добио негативан резултат. Још увијек чека резултате на други тест за који очекује да ће добити поново потврдан одговор да је излијечен од ЦОВИД-19, након чега се нада да ће му бити укинута самоизолација како би се могао вратити редовним пословима онолико колико је то могуће.

“Имам доста старих и немоћних људи расутих по подручју Јабланице, Коњица и Прозора који не могу сада да изађу па ћу се потрудити да их све обиђем, да им однесем и купим оно што им треба и да их снабдијем основним животним намирницама и свим оним шта њима треба да функционишу у животу”, каже коњички парох Милан Бужанин.

У Босни и Херцеговини је до 31. марта пријеподне регистрована 411 заражена особа корона вирусом, док је десет преминуло.

У Босни и Херцеговини је до 31. марта пријеподне регистрована 411 заражена особа корона вирусом, док је десет преминуло.

Корона вирус се крајем прошле године појавио у кинеском граду Вухану, а Свјетска здравствена организација (ЊХО) прогласила је глобалну пандемију ЦОВИД-19 јер се вирус проширио у 178 држава и територија.

У свијету је корона вирусом заражено више од 859.000 људи, а од посљедица болести коју вирус изазива умрло је више од 42.000 људи. Излијечено је више од 178.000 обољелих.

(Радио Слободна Европа)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО