Ревизори утврдили да је Кустурица незаконито добио 350.000 КМ од Републике Српске

БАЊАЛУКА – Министарство трговине и туризма Републике Српске, по закључку Владе РС прошле године је додијелило 350.000 марака предузећу “Андрићград” из Вишеграда, мимо свих правила и законских процедура, показује налаз Главне службе за ревизију јавног сектора РС, преноси портал КАПИТАЛ.

Већински власник “Андрићграда” је Емир Кустурица, прослављени режисер и пријатељ Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ, а који га је након избора именовао као савјетника у свом кабинету.

Влада је “интервенисала” код Јавног конкурса за финансирање пројеката у области туризма и угоститељства на начин да је ресорно министарство обавезала да мимо процедуре избора најбољих пројеката Кусурици дођели грант од 350.000 марака.

Предузеће “Андрићград” није ни могло конкурисати с обзиром да је један од услова за пријаву био доказ из Пореске управе о измиреним дуговањима који Кустурица није могао добити јер Српској дугује око 175.000 марака.

На грубо мијешање у избор и додјелу средстава упозорила је и Главна служба за ревизију јавног сектора РС у ревизорском извјештају Министарства и трговине РС за прошлу годину.

Како су навели, министарство је средства “Андрићграду” додјелило по закључку Владе РС што није у складу са чланом 5. Уредбе о условима и критеријумима за додјелу намјенских средстава за развој туризма.

Наведеним чланом је, поред осталог прописано да се дођела намјенских средстава за развој туризма врши након проведене процедуре избора најбољих пројеката, што није учињено.

“Препоручује се министру да обезбиједи да се додјела намјенских средстава за развој туризма врши у складу са чланом 5. Уредбе о условима и критеријумима за дођелу намјенских средстава за развој туризма”, наводе ревизори у извјештају.

Иако нема намјеру да плати порез, власт у Српској годинама безрезервно помаже Кустуричин пројекат “Андрићград” у који је инвестирала на десетине милионе марака.

Портал КАПИТАЛ је почетком марта писао како је Влада РС донијела одлуку о улагању 2,5 милиона КМ у овај комплекс, те да ће њен улог ће бити претворен у допунски капитал предузећа.

Према досадашњим подацима, Влада Српске је од 2011. године у овај пројекат на разне начине упумпала око 13 милиона марака.

Паралелно уз помоћ “Андрићграду”, Кустурици се кроз “Андрићев Институт” дијеле стотине хиљада марака из буџета.

Након што је Кустурица у 2019. години добио више новца него све установе културе у РС заједно, ове године му је обезбјеђено 650.000 марака.

http://capital.rs: Дејан Товиловић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО