Владика Григорије: Није свако зло за зло!

Епископ диселдорфски и њемачки владика Григорије био је гост емисије “Вече са Иваном Ивановићем” на ТВ Нова у којој је, између осталог, говорио о коронавирусу, али и другим питањима.

Владика Григорије је рекао да је коронавирус у Њемачкој, али и свуда у свијету, донио неке новине у свакодневном животу, осим анксиозности, страха и других врста притсака.

“Нијемци сада иду чешће у болницу него иначе, више обраћају пажњу на њих и на љекаре. Нијемци сада срећу и српске љекаре и љекаре из других земаља који нису Нијемци, срећу и српске раднике у маркетима, касирке из Србије, бивше Југославије и других земаља и то побуђује код Нијемаца једну захвалност чему сам се ја обрадовао”, рекао је владика Григорије.

“Није свако зло за зло”, додао је владика.

Говорећи о љекарима који су на првој линији фронта против коронавируса, а који се суочавају са мањком заштитних средстава, рекао је да познаје много српских љекара који раде у Немачкој и да су то невјероватни људи који су научили да раде у различитим условима и чине невјероватне ствари на нивоу људи који имају далеко боље услове.

“Уздам се у ту неку нашу невјероватну способност у тешким условима, али би било дивно да ти људи имају дивне услове и онда бисмо могли да се мање бринемо, јер је највећа брига сада да се њима нешто не догоди”, рекао је владика.

На питање да ли има савјет или препоруку како да преброде евентуалне кризе у емотивним односима до којих може доћи у условима карантина, владика је рекао да може да се нашали и каже: “Не разводите се, људи, брзо ће ово проћи”.

“Оно што је важна препорука, из дубине мог сазнања, има једна реч у нашим монашким књигама која гласи: ‘Затвори се у келију, и онда ћеш научити ко си ти, она ће те научити свему’. То је врло интересатно. Ово је изванредан тренутак да се људи спусте у своје срце и виде шта се тамо збива, кога воле, кога не воле, где ја то идем, шта ја то гријешим. Човјек почива на срцу”, рекао је владика Григорије.

Говорећи о важности солидарности у доба пандемије, владика је препричао своје искуство из рата.

“Људи кад у рату добију оружје, они који су добри буду још бољи, а они који су зли буду још гори. Један немачки филозоф је рекао да рат није ништа друго него интензивиран живот, а ја бих се усудио да кажем да је ова пандемија сада једна интезивирана смрт. Све се убрзало, и зато смо ми пробуђени”, рекао је владика Григорије.

Када је ријеч о помоћи коју државе међусобно дају једне другима у борби против коронавируса, владика је рекао да је Њемачка прва пружила помоћ Кини када је у Вухану почела криза.

“Не видим да се наглашава једна невероватно важна ствар, најтежи случајеви из Италије и Француске се последњих дана доводе у Њемачку…”, испричао је владика и примијетио да у оваквим ситуацијама бројни примјери чојства пролазе испод радара.

“Солидарност је важна, она полако подстиче једна другу”, додао је он, “човјек је из дубине бића позван да буде добар”.

На питање да ли има неку препоруку за књигу, серију или филм, владика је рекао да се многи шале са њим да је прегледао цијели “Netflix”, па је препоручио ‘Babulon Berlin’, ‘Narcos’ и епску серију ‘Braeking bad’, као и ‘Младог папу’.

“А што се тиче књига, мислим да треба да читамо књиге које смо већ прочитали, јер их другачије читамо у различитим старосним добима, тако сагледавамо себе”, рекао је владика Григорије у емисији “Вече са Иваном Ивановићем”.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО