Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је почео активни епидемиолошки надзор и изолација заражених пацијената, али да окончање кризе и ширења вируса зависи од грађана.

Он је позвао грађане да поштују донесене мјере и на тај начин заштите себе и заједницу у којој бораве.

„Од појаве вируса у Републици Српској прошло је 25 дана. За разлику од првих дана појаве вируса и пасивног односа, однедавно се примјењује активни епидемиолошки наџор. Епидемиолози и здравствени радници узимају узорке на терену, а с тим у вези већи је проценат позитивних на вирус“, рекао је Шеранић.

Он је појаснио да се управо такве особе изолују из заједнице и смјештају у карантин.

„Тако да је добро када откријемо да је неко позитиван, да би кроз здравствени надзор помогли том лицу, али и заједници. Знамо да ће та особа бити адекватно збринута, праћена и да неће бити даљи преносник ширења вируса корона“, додао је Шеранић.

Према његовим ријечима, с циљем заштите грађана успостављен је и карантин на граници.

„Грађани који се враћају кући из других земаља упућују се у карантине у локалним заједницама из којег излазе након 14 дана, ако резултати на вирус буду негативни“, појаснио је Шеранић.

Он је напоменуо да наредне три седмице могу бити кључне, али и да је тешко правити процјене.

„Ако успијемо да у наредном периоду под контролу, односно надзор, ставимо лица која су позитивна на вирус корона имаћемо 14 дана период инкубације, па с тим у вези и три седмице за изолацију вируса. Наравно, то се може мијењати већ у наредној седмици, зависно од околности у Републици Српској“, појаснио је министар.

Шеранић истиче да нико није био спреман за ширење вируса који је у карантин ставио четвртину свјетске популације.

Он сматра да је здравствени систем успјешно одговорио изазову, додајући да се ради на реорганизацији рада болница и домова здравља да би се заштитили здравствени радници, али и пацијенти.

Шеранић је нагласио да Српска располаже медицинском опремом и тестовима, али је подсјетио на проблем набавке у свијету.

„Уколико епидемија буде трајала дуже, наравно да ће нам требати додатна средства. Морам рећи да у Влади Републике Српске и у Републичком штабу за ванредне ситуације ради тим који тражи на тржишту доступне ресурсе. Морају се наћи и компатибилни тестови. Има пуно тестова на тржишту, али нису компатибилни са апаратима које имамо“, појаснио је Шеранић.

Он је поручио да је важно да се грађани и даље придржавају препорука, да излазе из куће само када је неопходно, држе физичку дистанцу и буду одговорни према заједници.

„Мислим да су и грађани прихватили овакав начин дјеловања. Као што они дају подршку нама, дајем и ја подршку грађанима. Дајте да будемо стрпљиви и да кроз разумијевање издржимо заједно. Вјерујем да није лако бити 14 дана у изолацији и треба да помогнемо једни другима да би што лакше пребродили кризу са што мање посљедица“, нагласио је Шеранић.

Он је истакао да је потреба за увођењем ванредног стања оправдана, јер би се одлуке доносиле брже и биле би ефикасније, па с тим у вези и одговорило би се на потребе грађана.

Шеранић је рекао да не постоји разлог за блокаду општина, те демантовао раније објаве у појединим медијима и на друштвеним мрежама да се спрема такав сценарио.

(Срна)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО