Министар финансија Републике Српске: Немамо се гдје ни задужити

Министар финансија Републике Српске, Зора Видовић је данас у Бањалуци на конференцији за медије изјавила да је буџет Републике Српске стабилан, али да се Српска, изузев код ММФ-а и Свјетске банке, нема гдје ни задужити.

“Нема другог избора него да се задужујемо, али нема гдје ни да се задужујемо. Задужили смо папирологију за Свјетску банку и у четвртак ће Влада о томе расправљати”, казала је Видовићева.

Она наводи и да су приходи од директних пореза у првој половини марта били већи за 17% у односу на исти период прошле године, али су укупни приходи за цијели март мањи за 50 милиона КМ у односу на март прошле године.

Видовић је додала и да је у БиХ неопходна измјена Закона о Централној банци БиХ и измјена Закон о пуњењу буџета Босне и Херцеговине.

“Девизне резерве у ЦБ БиХ су 850 милиона КМ веће од износа штампаних конвертибилних марака. Умјесто да купи обвезнице од два ентитета и да упумпа у живот ентитета, то се не дешава. Било би нормално да нам бар 80 одсто новца буде на располагању, и РС и ФБиХ”, сматра Видовићева.

Она је закључила и да ће оним привредним субјектима којима је забрањен рад, Влада компензовати минималну плату заједно са доприносима.

Извор: http://mojahercegovina.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО