Двојица Требињаца почела са производњом визира

Требињци Живко Жика Драпић и Драган Лазовић почели су производњу визира за заштитне маске које донирају особљу требињске Болнице и Дома здравља.

Визире производе помоћу 3Д штампача у жељи да помогну здравству коме је свака врста помоћи током пандемије новог вируса корона веома драгоцјена.

Производе не продају, већ их искључиво донирају и то само здравственим радницима, јер су њима најпотребнији, како би на адекватан начин били заштићени од потенцијалног ширења новог вируса корона.

Драпић каже да су до сада произвели око 40 визира, док су их око 20 већ уручили дијелу здравствених радника коме је ова врста заштитне опреме више него потребна.

„Добили смо дио неопходног репроматеријала од Удружења иноватора источне Херцеговине. Имамо још око два килограма пластике од које ћемо направити још 40 визира. Надамо се да ћемо ускоро успјети да набавимо још неколико килограма да би сви здравствени радници добили ову заштитну маску“, рекао је Драпић.

Његов колега Драган Лазовић појаснио нам је да је визир моделован у свијету, те да је у протеклим данима усавршен. Сада тај 3Д модел производе у Требињу.

Користе бесплатан рачунарски програм који им је неопходан за 3Д штампач, који је, у њиховом случају, модел за кућну варијанту.

„Ипак, успијевамо да направимо визире. Када бисмо имали још један 3Д штампач и више репроматеријала наше могућности би биле знатно веће“, навео је Лазовић.

Он каже да очекују да добију репроматеријал, јер су њихове залихе при крају.

Град Требиње наставио је са представљањем наших суграђана који су  се самоиницијативно организовали и почели са производњом и донирањем заштитне опреме, чиме су још једном истакли своју друштвену одговорност.

Претходно је на страницама Града представљен рад Удружења „Сунце нам је заједничко“, које је до сада произвело и донирало 1.500 маски од памука.

Извор: Град Требиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО