Да ли је ово могуће и за наше студенте медицине?

Вашингтон пост је објавио да је Медицински Факултет Универзитета у Њујорку понудио студентима завршне године да дипломирају раније и приступе борби против Коронавируса. Десетине су се добровољно пријавиле.

Медицински Факултет Гросман Универзитета у Њујорку је изјавио ће то допустити рано дипломирање студентима медицине као одговор на „растуће ширење ЦОВИД-19, као одговор на директиву гувернера Цуомо-а са циљем да се добије што више доктора који ће се прикључити здравственом систему.

Брз прилив додатног особља потребан је због „значајног притиска“ на докторе и због тога што су други доктори на 14-дневном карантину након што су били изложени Коронавирусу, рекао је Абрамсон.

Абрамсон је нагласио да ће њихов рани почетак бити под надзором и укључиваће рад у пратећим тимовима. „Никад се од њих неће тражити да ураде нешто изнад нивоа нихових компетенција“, рекао је Абрамсон.

Абрамсон је рекао да је након Другог свјетског рата ово једини преседан за убрзано дипломирање и започњане са радом. „Нисмо у Другом свјетском рату“, нагласио је. „Али налазимо се у ситуацији кад се очекује помоћ свих нас.“

ЦНН је такође објавио чланак да се хиљаде студената медицине по убрзаном поступку обучавају да постану доктори, да би помогли у борби против Коронавируса.

Хиљаде студената медицине широм Еуропе по убрзаном поступку приступају у служби у покушају јачања здравствених система широм континента, у циљу излажења на крај са епидемијом Коронавируса.

У Италији, студенти завршних година ће моћи почети радити као пуноправни доктори одмах.

Друге земље омогућавају да се квалификовани студенти придруже здравственом систему што је пре могуће.

Најугроженија земља у Европи, Италија је парализована епидемијом Коронавируса, а њен здравствени систем је на издисају. Влада се нада да ће прилив нових младих доктора помоћи да се ублажи тај притисак.

Доктори и медицинске сестре бивају заражени јер нема адекватних заштитних средстава.

Уједињено Краљевство је подузело сличне кораке. Изузетно је важно да се омогући убрзано стицање квалификација да би се нови доктори придружили радној снази на љето.“

Генерални Медицински Савјет је додао да ако универзитети не могу вршити испите на класичан начин, требало би пронаћи алтернативне начине оцењивања студената.

Такође сваки студент завршне године студија за које њихов универзитет сматра да је испунио потребне захтеве може бити привремено регистрован као доктор и почети са радом.

Да ли ће овај преседан убрзаног дипломирања бити потребан код нас и да ли ће млади будући лекари полагати испит из хуманости у време пошасти овог 21.века?

Извор: http://mojamedicina.com фото:medicinari.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО