Уносни послови за Додиковог миљеника: Млади одборник из Лакташа ради на изградњи моста на Сави

Док већина младих људи, у немогућности да пронађе посао – напушта Републику Српску, СНСД узданице, попут млађахног Живка Милуновића из Лакташа – постају успјешни бизнисмени, и то без икаквог претходног искуства или квалификација. Али оно што овај бивши предсјендик Младих социјалдемократа у Лакташима има, у односу на све друге младе људе у Српској – јесте благослов Милорада Додика.

Живко Милуновић, СНСД-ов омладинац, некада предсједник младих ове партије у Лакташима, а данас бизнисмен и одборник у локалној скупштини, успио је оно што би тешко пошло за руком било коме много искуснијем у пословима које ради.

Овај 24-годишњак је за само двије године постао директор успјешне компаније под називом „Градлак“ из Лакташа, која је недуго након свог оснивања, у јуну прошле године, добила уносан посао припремних радова на изградњи моста на ријеци Сави у Градишци, који би требао спојити Босну и Херцеговину са Хрватском.

Тачније, како сазнаје наш портал, Милуновићева фирма „Градлак“, која нема ни званичну веб страницу, нити било какав контакт телефон или е-маил адресу – већ мјесецима ради на превозу шљунка потребног за радове на мосту. Овај посао је Милуновић добио као подизвођач, јер главни извођачи су „Интеграл инжењеринг“ и „Ђуро Ђаковић“.

Према ријечима наших саговорника, млади СНСД-овац никако не би могао да се упусти у овакав посао , а посебно не и да га добије – да није миљеник првог човјека СНСД-а Милорада Додика. Како смо сазнали, Милуновић нема никаквог искуства у овом послу, па чак ни возила за овај посао! Његова фирма не посједује средства за рад, па тако и он, као подизвођач узима друге подизвођаче, односно превознике који обављају све послове.

Оно што смо успјели открити одласком на терен, јесте да камиони превозника који сарађују са“ Градлаком“, свакодневно возе шљунак на локацију изградње моста на Сави, и то са неколико мјеста, а њавише са каменолома у једном оближњем селу у Градишци.

Да све буде још чудније, Милуновић је фирму регистровао као компанију која се бави градњом стамбених и нестамбених зграда и производњом грађјевинске столарије и елемената, а не теретним превозом.

Иначе, Милуновић је фирму регистровао на име свог оца, док је себе поставио за директора.

Наравно, ништа од овога не би било могуће да Милуновић није добио „амин“ са врха власти, тачније од Милорада Додика са којим је, како тврде наши саговорници, у веома добрим односима.

Према ријечима нашег саговорника, иначе функционера лакташког огранка СНСД-а, млади Милуновић је као Додиков миљеник „упао“ у странку, и за неколико година се наметнуо као човјек који, како је сам говорио -има подршку предсједника Додика, и који може свакоме да среди све код предсједника.

“Он је прије четири године постао одборник као потпуни анонимус, којег су на неки начин гурали млади социјалдемократи у овом граду, јер Жика, како га зовемо, је својеврсна маскота, коју из неког разлога подржава сам предсједник. Када би долазио на утакмице Игокее, или на страначке скупове, Додик је увијек са собом водио и Жику. Једноставно га је узео под своје, и наметнуо као младог лидера који има његову подршку. Касније је тај однос Жика реализовао кроз неколико уносних послова, иако многи сумњају да све ово што ради увелико превазилази његове капацитете, те да је он играчка у рукама појединих Додикових људи“, испричао нам је један од функционера СНСД-а из Лакташа, који из разумљивих разлога није желио да му откријемо име.

Он нам је казао да је Милуновић брзо прескочио све степенице, и за кратко вријеме постао неко ко се покушава наметнути као један од водећих људи у лакташком СНСД-у. То му је омогућило, прије свега дружење са предсједником Додиком, одласци на службена путовања у делегацијама СНСД-а, као и неочекивани улазак у многобројне послове.

Колико је овај 24-годишњак свестран и да се његова интересовања крећу од политике, преко теретног превоза и грађевинарства, па до угоститељства, показује још један податак до којег смо дошли. Наиме, Милуновић руководи и једним угоститељским објектом у центру Лакташа, који се „сасвим случајно“ налази у просторијама које су у власништву СНСД-а.

Ријеч је о Кафе клубу „Собрање“, који је замијенио некада познати СНСД паб. Многи у овој странци су се питали чиме је млади Милуновић заслужио да добије овај простор, и могућност да управо он руководи једним оваквим угоститељским објектом.

Како смо сазнали, ни овђе Милуновић није пријавио фирму на себе, али је контакт који је навео у званичној документацији – његов лични број телефона!

Иначе, до прије двије године Милуновић није показивао никакве способности нити амбиције које би могле да га доведу до оваквог успјеха, осим што је био члан СНСД-а. За кратко вријеме он је изабран за предсједника младих ове странке у Лакташима, а након тога је почео да улази у прве послове који су му донијели огромну зараду.

„ПОЗНАНСТВО СА ДОДИКОМ МИ НИЈЕ ПОМОГЛО УОПШТЕ“
Милуновић нам је у телефонском разговору рекао да тренутно није на челу младих СНСД-а, пошто је прије пола године поднио оставку из приватних разлога, али да се није оставио политике.

“Поднио сам оставку. Оженио сам се и више нисам у младима СНСД-а, сад мислим да се политиком бавим ‘са старима’. Приватно радим са мојим оцем, у питању су услоге превоза шљунка. Фирма учествује у изградњи моста у Градишци”, рекао је Милуновић за Моју Херцеговину.

На питање колико му је познанство са Милорадом Додиком помогло у бизнису или политичкој каријери, он каже да није уопште.

“Да сам процвјетао као привредник није тачно. Просјечан сам грађанин. Додика знам као предсједника државе и партије. Лично сам га срео пар пута на страначким скуповима. То је све”, казао је Милуновић за наш магазин.

Он говори да има политичких амбиција, али да ће оне доћи тек када прође зараза вирусом корона, али и када се оствари као родитељ.

“Сада нам је здравље најбитније, а све касније што буде, биће. Још сам одборник у Скупштини општине Лакташи, али породица ми је ипак на првом мјесту”, рекао је Милуновић.

ОВЂЕ ЈЕ СВЕ ШТО ЈЕ НЕНОРМАЛНО ПОСТАЛО НОРМАЛНО
Народни посланик из Лакташа, Жељко Бабић, каже за наш портал да у овом граду није никаква новост да једино они млади људи који су блиски власти, а посебно они који имају неки пријатељски однос са људима из СНСД-а, могу да успију „преко реда“, што се веома често догађа, док истовремено гледамо како многи напуштају Републику Српску.

„Код нас је све што је ненормално постало нормално. У суштини политика је ушла у све сфере живота, а то се посебно осјети у Лакташима. Људи не прежу ни од чега и умиљавају се свима не би ли само остварили неки лични интерес и профит. Друштво је, на крају крајева, изгубило сваки смисао и ово што можемо да видимо, на који начин се власт односи према младима који јој нису блиски, а како према онима који су јој одани, показује нам да је овђе све накарадно“, рекао је Бабић.

Он каже да је упознат са политичким дјеловањем Милуновића и да је добио могућност да у просторијама СНСД-а отвори кафе бар. Ипак, Бабић се изненадио кад смо му рекли за послове које изводи нова Милуновићева фирма на изградњи моста на Сави.

„То му је омогућио СНСД, односно они су му дали простор у центру. А за послове превоза нисам до сад ни чуо. Вјероватно јер они који то раде и не желе да се за то чује. Овдје је иначе тако и само успјевају они млади људи које подржи власт“, рекао нам је Бабић наглашавајући да се у Лакташима одавно зна ко има благослов да нешто ради, а ко нема.

Примјер Живка Милуновића, успјешног младог бизнисмена без стручних квалификација и искуства можда најбоље у стварности осликава и приказује Додикову чувену изјаву: „Можете бити најбољи студент и стручњак, али ако нисте у власти, све је то заблуда.“

Izvor:http://direkt-portal.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО