У чије име Додик најављује ванредно стање, гдје су институције Републике Српске?!

У чије име Милорад Додик најављује мјере, гдје су: Парламент, Влада Српске, институције…Може ли он прије Парламента најавити ванредно стање!?

Није познато у коме својству Милорад Додик најављује увођење ванредног стања у Републици Српској. Треба ли неко да га подсјети да Република Српска има предсједника, предсједника НСРС и предсједника Владе Републике Српске.

Члан Предсједништва БиХ, Милорад Доик, рекао је у изјави АТВ да ће у суботу, 28. марта бити одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити уведено ванредно стање.

„Неодговорни појединци игноришу све наше апеле. Људи нису озбиљно ситуацију. У суботу је сједниса НС РС. Увешћемо ванредно стање. Законском материјом регулисаћемо поједине ствари. Мјере карантина које смо увели на граничним прелазима, битно су смањили повратак људи из иностранства“, изјавио је Милорад Додик.

Додик је нагласио да мјере које је Република Српска увела могу да дају резултат, али ако их сви поштују, те да ће сви они који дођу морати бити у карантину.

„Основна ствар је сада да јуримо оне који су имали контакт са зараженима да их тестирамо“, навео је Додик.

Истакао је да ће сви код којих је утвђена инфекција бити мјештени на посебне просторе, управо због неодговорних појединаца, али да је потребна још већа подршка становништва.

Када је ријеч о привреди, Додик је рекао да су значајно погођени угоститељство и туризам те да су предузете мјере које ће омогућити исплату плата у априлу за оне који су највише погођени те да је учињено све да се сачувају радна мјеста.

„Чинимо све да фомрирамо Фонд за помоћ привреди који ће чинити средства и од међунаордних инситутијца али биће и одређених релокација. Веома ће тешке посљедице бити по привреду и у наредних пар дана донијећемо мјере које ће се односити за април“, рекао је Додик додајући да вјерују да се у фонд може прикупити 500 милиона КМ.

Додик је најавио да је њихова обавеза да се очувају радна мјеста и да ће се учинити све да се смањи притисак на привреду, укључујући и одгоду кредита.

„Мораћемо свјесно да идемо у дефиците. Ванредно стање ће омогућити и измјене закона о дугу и вјерујем да ће се наредним данима имати сет мјера који ће третирати април и мај, а онда ћемо виђети као ићи даље. Апелујем на послодавце да не отпуштају раднике“, рекао је Додик додајући да ће се покушати да се обезбједти минимална плата радницима.

Подвукао је да није спреман да „помажем онима који отпусте раднике“.

„Можемо се договорити да се један дио радника води као неплаћено, а да их ми плаћамо“, навео је Додик у изјави АТВ.

Извор: http://rtvbn.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО