Набавке и испоруке отказане, дио фабрика у Српској прекида производњу

БАЊАЛУКА – Велики број привредних субјеката у Републици Српској којима је дозвољен рад црпи последње атоме снаге у кризи изазваној пандемијом вируса корона, а оне фабрике које то већ нису, најављују обустављање производње наредних дана.

С обзиром да малопродаје не раде у земаљама окружења, а и ЕУ, гдје домаћи произвођачи пласирају производе, доста уговорених наруџби је отказано или је неизвјесна њихова испорука.

С друге стране, домаћи произвођачи имају проблем и са затварањем фабрика у иностранству, а од којих набављају репроматеријал којег им је већ нестало или су залихе при крају.

Предузеће „CIMSS“ из Приједора које производи столице је затворено већ десет дана јер је партнер из Италије, од којег набављају репроматеријал, такође затворен.

„Прозводимо столице и све пласирамо у иностранство, имамо уговоре за ову и идућу годину, нису нам отказали наруџбе, али немамо репроматријал да радимо. Колико смо имали репроматеријала толико смо радили. Имамо незавршених послова, милион уговора и шта ће бити даље не знам. Пустио сам раднике кући до 1. априла, платићу им све као да су радили, а од првог не знам шта да радим“, каже за портал КАПИТАЛ директор те фирме Ирфан Цепић.

Додао је да Влада РС најављује да ће спровести мјере, али да конкретно не говоре какве.

„Нашао сам се у необраном грожђу, за мјесец дана опет морам обавезе платити. Да имам 10 или 15 радника, па да некако и поднесем, али имам 80 радника. Нека проводе мјере које најављују, све се најављује, а одакле ће све реализовати и хоће ли ја не знам. Не могу се ја играти миша и мачке па за мјесец да ми кажу плати обавезе, а ми ћемо виђети како ћемо ти помоћи. Ми тако не можемо преживјети. Не треба ми новац, али ми требају неке заштитне мјере да знам рећи радницима шта ћемо и да знају хоће ли имати од чега да преживе, да нађемо излаз док ово траје“, казао је Цепић.

Додао је да је није за то да отпушта раднике, али да не може преузимати обавезе које неће моћи да изврши.

У предузећу „Нуклеус“ у Новом Граду, које производи пчеларску опрему, још нису зауставили производњу, али раде с 50 одсто мање капацитета.

„Радимо у једној смјени, имамо репроматеријала још за мјесец дана рада, проблем нам је транспорт робе и даља набавка репроматеријала. Проблем је и са превозницима, требали смо послати робу, али возачи неће да иду јер за извоз робе у Њемачку по осам или девет дана проведу на путу. Најава Владе да ће отписати порезе и доприносе значила би нам пуно, јер радимо 50 одсто мање и ако ово потраје бићемо у колапсу. Радници нису „на чекању“, плаћени су, само што једне седмице раде једни, а друге други, али ни то нећемо моћи дуже од мјесец, два да издржимо. Наше производе, 80 одсто извозимо у Њемачку, а остало у Хрватску и Словенију. Они и даље траже робу, нису смањили ништа, али је проблем у испоруци и репроматеријалу“, рекли су нам у фирми „Нуклеус“.

Још неколико дана и затварамо
У фирми “Еxskluzivе Lingerie“ која се бави производњом доњег рубља, кажу да им је затворена фабрика у Италији од које набављају репроматеријал.

Директор те фирме Нино Толимир каже за KАПИТАЛ да су их из фабрике у Италији обавијестили да неће радити 15 дана.

„Ми тренутно радимо, имамо двије наруџбе за Шведску, имамо на лагеру материјала још, дугорочно се ништа не може рећи шта ће се издешавати. Транспорт је отежан и то је проблем који имају сви који шаљу или добијају робу из Европе. Незахвално је да процјењујем колико ћемо још радити, ако остане овако стање. Што се тиче земаља регије, малопродаје гђе продајемо робу не раде као и код нас, сама та чињеница значи да не поручују нову робу. За сад радимо, буквално дан за дан“, каже Толимир.

Према сазнањима KАПИТАЛ-а у понеђељак би производњу могла да обустави и фабрика „Прима ИСГ“ у Градишци, која прозводи намјештај, али за то нисмо могли добити потврду јер телефони фирме узалуд звоне.

И фабрика за производњу дијелова обуће „Алфа“ из Модриче најавила је могућност обуставе производње. У тој фирми данас одговорни нису били доступни, па смо им упутили питања писмено.

У Привредној комори РС кажу да на основу проблема привредника раде на креирању мјера за санирање штета.

„Све више фирми се јавља и скоро да нема фабрике која није директно или индиректно погођена и не трпи посљединце усљед ванредне ситуације и пандемије вируса корона“, казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

http://capital.ba: Свјетлана Шурлан


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО