Једина земља у Европи која не брине због пандемије корона вируса

Европа је сада епицентар епидемије корона вируса, али на Старом континенту постоји једна земља у којој нема радикалних промена свакодневног живота. Белорусија, јединствена земља у многим погледима, пошла је много другачијим путем него остатак Европе и њени најближи суседи – Русија и Украјина.

И док се Украјина спрема да уведе ванредно стање, а Русија затвара школе и отказује све масовне догађаје, у Белорусији се, у многим погледима, одвија све по старом.

„Без панике!“
Белоруски председник Александар Лукашенко каже да нема потребе да његова земља предузима било какве мере предострожности како би зауставила ширење корона вируса.

„Такве ствари се дешавају. Најважније је не паничити!“, истакао је он у уторак ујутро током састанка са кинеским амбасадором у Минску.

Белорусија није затворила биоскопе и позоришта, нити забранила масовна окупљања.

То је једна од последњих преосталих земаља на свету која није отказала фудбалско првенство.

Белоруска лига се и даље игра, а емитује се и на телевизији на велику радост навијача жељних фудбала у суседној Русији.

„Трактор ће излечити корона вирус“
Коментари председника Лукашенка да ће „трактор излечити корона вирус“ постали су предмет жучне расправе, па чак и спрдње на друштвеним мрежама у Белорусији.

Председник је мислио на поштен, тежак рад на фарми. Он је рекао и да, иако сам не пије алкохол, мало вотке неће бити наодмет у покушајима да се заустави ширење болести.

Многи Белоруси, међутим, прећутно су забринути због ширења вируса, зато што добро знају шта се дешава ван земље.

Неки млади људи и школска деца у Минску се претварају да су болесни како би остали подаље од крцатих учионица.

У покушају да умање ову забринутост, факултети и средње школе почели су да држе часове неколико сати касније како би ученици избегли да путују у шпицу.

На улицама Минска има нешто мање људи, а сви су свесни да се старији налазе у већој опасности. Али власт мало чини да ову поруку и сама пошаље.

Председник Лукашенко каже да нема разлога за забринутост, јер се тестирају сви који дођу из иностранства.

„Двоје или троје људи дневно буде позитивно – у ком случају се стављају у карантин и пуштају после недељу и по дана или после две недеље“, тврди он.

„Нађите мангупе који шире панику“
Лукашенко истиче да су забринутост и психоза веома опасне ствари, па чак вероватно опасније и од самог вируса. Он је издао наређење државној тајној служби, белоруском КГБ-у, да „пронађе мангупе“ који шире панику.

У Белорусији је регистровано 86 оболелих од корона вируса, а две особе су преминуле, мада никад није званично потврђено да су умрли због вируса.

Белорусија је јединствена на многе начине. То је последња земља у Европи у којој је и даље на снази смртна казна. То је и једина земља у Европи чија власт има опуштен однос према корона вирусу.

У крајње неочекиваном развоју догађаја, белоруски опозициони активиста Андреј Ким – обично оштар критичар власти – сложио се с председником.

Ким је у посту на Фејсбуку написао да је Лукашенко у праву зато што он сматра да би карантин у читавој земљи „убио белоруску економију“, додајући да су се „ствари окренуле наглавачке и Белорусија је сада једина земља на свету у којој власт није мотивисана популизмом већ истинском бригом за добробит грађана.“

„Знам да ће ме појести живог што ово кажем, али не могу да држим језик за зубима у ситуацији општег лудила.“

Под „лудилом“ он мисли на поступке које остатак света предузима против корона вируса – не радећи ништа, он сматра да ће Белорусија сачувати здрав разум.

Пише: Татјана Мељничук/ ББЦ на српском


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО