Газда “Кубане” подигао кредит да конобарима исплати плате

ГАЗДА кафића “Кубана” у Бањалуци, Ирман Џанић Цако, одлучио је да подигне кредит од 20.000 марака како би исплатио шесторици својих радника плате, у вријеме када кафић не ради због ситуације са вирусом корона!

Ирман каже за “Новости” да ниједног тренутка није имао дилему шта да уради када је донијета одлука да кафићи у Бањалуци престају да раде.

– Радници морају добијати плату. Подижем кредит како бисмо лакше пребродили ову ситуацију. Имам већ неке кредите, а за које ћу од банака добити грејс период. Увијек сам уредно и по закону плаћао раднике па не видим ниједан разлог да то и сада не урадим – истиче Цако.

Он каже да је ситуација са затварањем угоститељских објеката донијела велике проблеме у Бањалуци јер град има сигурно више од 7.000 људи везаних за ову област.

ПРИМЈЕР ДРУГИМА
Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС, каже да је примјер власника “Кубана” путоказ за све угоститеље како се треба односити према радницима. Он очекује и добре одлуке институција РС да се подржи угоститељство и туризам.

– На вези сам и са осталим угоститељима у Бањалуци. Морамо заштитити наше људе, односно конобаре и раднике, без обзира што посао трпи. Можете ли само замислити ситуацију где сада на примјер имамо породице где је по двоје или троје људи из угоститељског сектора и који сада не раде – истиче Цако.

Он апелује на власнике кафића и угоститеље да припазе на раднике у овим временима и да их не отпуштају већ да ураде све што је у њиховој моћи да им обезбиједе плате у пуном износу или минималце од 520 марака.

– Најгора солуција је отказ. То не смије да нам се дешава – поручује овај Бањалучанин.

Извор: http://vecernjenovosti.ba


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО