Чланови Владе РС одричу се 50 посто примања за март у корист радника у реалном сектору

Премијер Републике Српске Радован Вишковић обратио се данас јавности након сједнице Владе РС и казао да је донесено неколико одлука везано за коронавирус. Једна од њих је и да се сви чланови Владе РС одрекну 50 посто примања за мјесец март, а да средства буду уплаћена Фонду солидарности.
Прва одлука се односи на привремену одгоду плаћања пореских обавеза и обавеза по основу пореза на добит до 30. јуна 2020. Сви привредни субјекти који траже ову олакшицу обавезни су поднијети писану изјаву да би добили одобрење од пореске управе.

Друга одлука је о пласманима Инвестиционо-развојне банке према привредним субјектима у РС-у. Они иду у пролонгирање три мјесеца, што значи да су доспјеле рате за април, мај и јуни пролонгиране до 30. јуна.

Донесена је и препорука за све запослене у јавном сектору, изузетак је здравствени сектор, да се на основу добре воље одрекну дијела примања. Препоручено је да за плате до 1.000 КМ иде пет одсто од нето плате, а за плате више од 1.000 до 10 посто.

Препорука Владе РС свим изабраним и постављеним особама на руководећим мјестима је да се одрекну дијела нето плате за март у износу до 20 посто.

Такође, препоручено је да се све накнаде за управне и надзорне одборе за март уплате у Фонд солидарности.

“Та средства ће бити намијењена само за помоћ радницима у реалном сектору који су директно погођени ситуацијом. За раднике који су погођени нашим одлукама да се наложи забрана рада, наша препорука ће бити да послодавци исплате нето плату, а разлика до бруто плате да иде на терет буџета. Радимо активно да од маја почне радити Фонд за помоћ привреди. Очекујемо и да ускоро буду оперативна средства ММФ-а”, казао је Вишковић

Извор:http://klix.ba


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО