Сви осим Требиња: Повучени спискови с именима особа у изолацији

Заштита личних података, како се наводи у рјешењу Агенције, не спречава надлежне органе да предузимају мјере и активности у борби против пандемије вируса корона

Након што је Агенција за заштиту личних података БиХ издала рјешење којим се забрањује објављивање личних података о особама које су позитивне на коронавирус, као и особама којима су одређене мјере изолације и самоизолације, ти спискови су уклоњени с појединих службених интернет страница које су их и објавиле, осим списка на страници Града Требиња.

Агенција за заштиту личних података БиХ је јучер објавила рјешење којим се забрањује надлежним органима на свим нивоима власти у БиХ, укључујући ентитетске и кантоналне штабове цивилне заштите, као и другим органима који дјелују у ванредној ситуацији у вези с пандемијом коронавируса, да објављују личне податке о лицима која су позитивна на коронавирус и лицима којима су одређене мјере изолације и самоизолације, пише БИРН БиХ.

Такођер је наложено овим органима да одмах уклоне и блокирају личне податке о особама позитивним на коронавирус, као и особама које поштују одређене мјере изолације и самоизолације, а чији подаци су јавно објављени.

Заштита личних података, како се наводи у рјешењу Агенције, не спречава надлежне органе да предузимају мјере и активности у борби против пандемије вируса корона. Међутим, на надлежним органима је да и том приликом осигурају закониту обраду личних података.

“Јавно објављивање личних података лица која су позитивна на коронавирус те лица којима су издате наредбе о изолацији и самоизолацији, а која не крше издате наредбе, не може се оправдати јавним интересом. Нарочито се не може оправдати објављивање података на начин као што су то поједини јавни органи учинили”, наведено је у рјешењу.

Према Агенцији, објављивање података о особама под мјерама може нарушити повјерење у здравствени систем.

“То неповјерење може имати за посљедицу, када су у питању преносиве болести, ширење болести на друга лица, чиме је битно угрожен и јавни интерес да се спријечи ширење болести. Осим тога, објављивање личних података о лицима која поштују издате наредбе о изолацији и самоизолацији, може довести до стигматизације истих од шире друштвене заједнице и, у крајњем случају, до насиља и атака на живот”, наведено је у рјешењу Агенције.

Влада Кантона 10 је претходних дана била објавила два списка лица којима су изречене мјере изолације, а према рјешењу Агенције, спискове грађана су објавили и органи у Требињу, Коњицу и Челићу.

До тренутка писања овог текста, на службеној страници Града Требиња још увијек је стајао списак особа које се налазе у кућној изолацији од 23. марта. На питање БИРН-а БиХ због чега још увијек стоји споменути списак, нису жељели коментарисати, уз наводе да је за данас у 14 сати планирана конференција за новинаре, када ће “то бити саопштено медијима”.

Општина Коњиц је са своје странице уклонила списак особа позитивних на вирус и особа које су у самоизолацији, уз образложење да је то учињено у складу с рјешењем Агенције за заштиту личних података. Из Општине Челић су за БИРН БиХ потврдили да су уклонили објављени списак из истих разлога.

Влада Кантона 10 такођер је уклонила спискове са своје странице, али до тренутка писања овог текста нису одговорили на питање БИРН-а БиХ из којих разлога.

БИРН БиХ је раније писао како су стручњаци изразили забринутост јер би објављивање идентитета особа у изолацији могло довести до кршења људских права, као и да неки грађани неће тражити здравствену заштиту како не би били јавно изложени линчу.

(БИРН)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО