Нови вирус у Кини? Има ли свијет разлога за бригу!?

Тијело мушкарца који се срушио и умро у аутобусу у Кини, у провинцији Јунан, хитно је тестирано на вирус корона. Анализа је, међутим, показала да је тај човјек био позитиван на много смртоноснији вирус који, како наводе експерти, није директно повезан с вирусом корона, али имају готово исте симптоме, преноси Спутњик.

Кинески државни медији пренијели су да је засад неидентификовани мушкарац, из провинције Јунан, преминуо у линијском аутобусу којим је путовао на посао у провинцији Шандонг.

Државни сервис на енглеском „Глобал тајмс“ преноси је да је преминули био позитиван на хантавирус, а да су и остала 32 путника такође одмах тестирана, али не наводи никакве друге детаље.

Такође, вијест су пренијели и бројни свјетски медији – USA Today, британски Индепендент, Агенција Анадолија…

Могућност да се из Кине свијетом прошири потпуно нови вирус, у тренутку кад се та земља, као и околне државе, тешко опорављају од епидемије ковида 19 и почињу да укидају строге мјере изолације, изазвала је праву панику на друштвеним мрежама.

Хештег #хантавирус појављивао се у готово свим „“рендинг листама“ на интернету од понедјељка, али су експерти брзо реаговали саопштењима у којима се наводи да није у питању никакав нови вирус, већ одавно позната болест, која се само у ријетким случајевима преноси међу људима.

„Хантавирус се први пут појавио педесетих година 20. вијека, током америчко-корејског рата, у рејону ријеке Ханта. Преноси се на људе искључиво са пацова и мишева, и то у случају кад људи у свој организам унесу тјелесне течности глодара. Преношење с човјека на човјека је веома риједак случај“, објавила је на Твитеру шведска научница Сумаја Шаик, уз напомену: „Молим вас да не паничите, осим ако не планирате да једете пацове!“

Амерички центар за контролу и превенцију заразних болести (ЦДЦ) наводи на свом порталу да се хантавирус ријетко јавља н на Западу, али да је проценат смртности од те болести око 38 одсто.

„Симптоми се јављају у року од највише осам недјеља од тренутка излагања човјека свјежем урину, измету или саливи заражених глодара“, наводи се на порталу ЦДЦ-а, уз напомену да се вирус може веома лако добити иако вас евентуално уједе већ заражена животиња.

Симптоми су, у многим случајевима, слични или готово исти као симптоми короне: грозница, главобоља, кашаљ, губитак даха. Један пацијент је навео да се осјец́ао „као да му је неко снажно везао широку траку око груди, али му је истовремено ставио И јастук преко лица“.

„Хантавирус плућни синдром“ је у САД проглашен за „национално препознатљиву болест“ још 1995. године, али засада нема регистрованих случајева преношења вируса између људи. У неколико наврата, такви случајеви су регистровани у Чилеу и Аргентини, али је то посебна подврста болести, која се назива „вирусом“ са Анда.

„За инфекцију хантавирусом не постоји терапија лијек, нити вакцина“, упозоравају научници. Пацијенти најчешће заврше на интензивној њези, јер морају, између осталог, да прегурају период тешких респираторних проблема.

Извор: Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО