Министар Шеранић: Криза око пандемије вируса корона у Републици Српској може потрајати до јуна

„Ко прекрши изолацију иде у карантин“, каже Ален Шеранић, министар здравства Републике Српске. Он каже да БиХ није достигла врх епидемије.

„Ја се свакако захваљујем на подршци, али ја нисам сам овдје. Иза мене стоји огромна армија људи, било да су на инфективној клиници или моји инспектори, ја их све зовем мојима јер они раде за добробит свих грађана. Мислим да они заслужују исто тако подршку. Ја сам само истакнут испред њих да говорим о свему томе и ја ту улогу преузимам“, каже Шеранић.

Прокоментирао је и то што јавност каже да одлично ради свој посао.

И то је ствар тима и добре припремљености и добре комуникације и моје службе за односе са јавношћу. Ми тимски радимо све ово. Можда стручно знам више о цијелој овој ситуацији од неких других, али сви смо ми у овом заједно. И без заједничког одговора нема контроле епидемије.

Карантин је успостављен у Градишци у циљу превенције ширења вируса корона, први путници су стигли, сарадња са Федерацијом БиХ и није баш на најбољем нивоу.

„Не мислим да ће ико бити угрожен ако доносимо неку мјеру за наше грађане. Мислим да је добро да доносимо мјере у сврху заштите здравља становништва. Ја не бих то гледао у том контексту. Другачији је начин одлучивања и структура саме Федерације, Републике Српске и Дистрикта нису исте, када говоримо о тијелима.

Ми имамо одличну координацију у смислу препорука одлука које треба да донесемо. Са колегама епидемиолозима из ФБиХ сам био у маси неких изазова, од поплава, појаве еболе, пандемијског грипа 2009./2010″, каже Шеранић, пише DW.

Мишљења је да епидемија може потрајати.

„Ви можете дати процјене за своју територију, али имате државе у окружењу, флуктуацију грађана. Зависи од мјера које се морају синхронизовано донијети не само у једној земљи него и у окружењу.

Незахвално је доносити било какве процјене у овом тренутку јер смо сви у региону у једној узлазној путањи епидемије. Ја могу рећи да немамо неких високих скокова када је ријеч о броју заражених. Незахвално је давати било какве прогнозе.

Може се десити да потраје и до јуна, али када достигнемо врх епидемије, онда ћемо моћи рећи докле ће то трајати“, закључио је Шеранић.

(Агенције)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО