КЛИНИЧКИ ПСИХОЛОГ РАДОЈЕ ЦЕРОВИЋ:  Колико је опасна стигматизација – Глупост има смртни исход

Страх и активација стресних механизама нас чине посебно неразумним, и на нивоу јединке и на нивоу друштва. У стресним условима не можемо да прихватимо да нешто лоше не зависи ни од чега над чим имамо контролу.
Оставите глупости за вријеме у којима се глупост опрашта, јер у овом времену глупост има смртне исходе, поручио је клинички психолог Радоје Церовић.

Он је за “Вијести” говорио о параноичном понашању нације од када је у Црној Гори потврђен први случај обољелих од коронавируса, “лову на вјештице” феномену “жртвеног јарца”, али и гдје друштво све то води.

“Спаваш ли мирно преносиоче?”, “Сребрна свадба, крвава бајка љубав”, фотографија обољелог од Цовид-19 уз натпис “Corona is coming”, само су дио коментара на друштвеним мрежама од када је у Црној Гори регистрован први случај обољелог од коронавируса.

Од тада не престају свакодневна стигматизација двије жене, позиви на њихов, али и линч других што су путовали у иностранство. Грађани су дијелили њихове фотографије, испредали приче о томе гдје су све наводно виђени…

Слична ситуација је и уживо – у Тивту је читава породица стављена на стуб срама јер су од 5. до 8. марта боравили у Шпанији. Није им помогла ни изолација, али ни то што немају симптоме.

Уз то, Влада је недавно донијела одлуку да објави списак људи који су у самоизолацији.

И то је код појединаца пробудило оно најгоре – спремају се да патролирају градом и провјеравају да ли су изоловани у својим кућама.
Психолог Церовић за “Вијести” је објаснио да у овом случају говоримо о феноменима параноичног понашања које се инстинктивно активира у ситуацијама опште опасности.

“Наши механизми мржње, стигматизације и ксенофобије су дубоко укоријењени и они су у примитвним друштвима или чопорима имали јасну функцију и оправдање. Данас говоримо о страшном повратку на те инстинктивне системе. Границе се затварају, страх од свакога ко долази из даљине је експлодирао. То ће све довести до драматичних повратка десничарских и дискриминтарних идеологија. Црна Гора не представља ту изузетак”, казао је Церовић.

Истакао је, да је за Црну Гору ново оно повећање степена интерне солидарности:

“Која је у Црној Гори била на веома ниском нивоу. Међутим, познати психолошки феномен је да се интерна кохезија плаћа низом негативних посљедица. Међу осталима, социјалном паранојом – мржњом према онима који су ‘оутгроуп’ односно доживљени као ‘изван групе’, феноменом ‘жртвеног јарца’ или ‘кривца’ који покреће сасвим психотичне сцене ‘лова на вјештице’…Данас се са истим феноменом суочавају и много развијенији друштвени системи, што само говори о томе колико је моћан наш инстинктивни мотивациони систем и колико је логика и разум ограничено средство у стресним ситуацијама”, казао је он.

Одговарајући на питања да ли је “копање” по животу обољелих, дијељење њихових фотографија, ширење рекла-казала прича нормална реакција и како као појединци и друштво у цјелини, треба да се поставимо у оваквим случајевима, казао је да се то могло очекивати.

“Рекао бих да јесте нормална и могла се очекивати. С друге стране, она је и контрапродуктивна, бесмислена, примитивна и све што хоћете, али је типична за људску врсту. Страх и активација стресних механизама нас чине посебно неразумним, и на нивоу јединке и на нивоу друштва”.

Поручује да је једина опција да се сви механизми – и на државном и на медијском нивоу, заједнички усмјере на борбу против лажних вијести, бесмислених трачева, тражења криваца и измишљања теорија завјере.

“Данас је циљ борбе против тога изнад свих политичких, националних и вјерских позиција. Они који имају моћ да својим утицајем прошире поруку о дисциплини, о научним ставовима везаним за пандемију, о промјенама понашања и тиме парирају негативним појавама, нека сада иступе и одмах се ангажују на том задатку. Кашичица за причешће преноси коронавирус и те како. Тачка. Оставите глупости за вријеме у којима се глупост опрашта, јер у овом времену глупост има смртне исходе”, објашњава он.

Психолог објашњава да је лов на вјештице гротескна људска творевина, у којој смо спремни да и у брату рођеном нађемо кривца:

“И сву агресију и линч сручимо на ту особу. У стресним условима не можемо да прихватимо да нешто лоше не зависи ни од чега над чим имамо контролу. Кривац је механизам контроле незивјесности, наш инфантилни покушај да предуприједимо да се нешто лоше опет догоди. Као кад се као дјеца ударимо у кваку, па тучемо врата јер су она крива”, казао је он.

Церовић је казао да је страшно важно да у овом тренутку постанемо свјесни да наши, за Црну Гору типични механизми цинизма и трача могу да имају смртне посљедице.

“Ширење потцјењивачког става, изигравање храбрости, вјеровање свакавим бесмисленим вијестима у којима количина параноидног садржаја (типа ‘теорије завјере’) постаје ‘доказ истинитости’. Морамо прво почети вјеровати науци много више него што смо до сада. Престати са бесмисленим претпоставкама о креираном вирусу или о стотинама смртних случајева које Влада тајно сахрањује. И окупити се око јединственог и кредибилног извора информација и препорука који у овом тренутку видим прије свега у Институту за јавно здравље, како бисмо предуприједили хаотичне изливе бијеса или панике који ничему не служе и који доводе у општу опасност цијело друштво”, поручио је он.
Потребно је да задржимо мир

Церовић је објаснио и колико отежавамо ситуацију обољелима, али и како је могуће да се они одбране од напада и стављања на стуб срама.

“У овим условима је потребно да задржимо мир и да осјетимо подршку. Мислим да иницијативе цивилног друштва на просоцијалном понашању и заједништву, на заштити оних који су потенцијално угрожени морају бити јаче. Контроверзна одлука о објављивању личних података је несумњиво врло есктреман корак, али бих правне полемике оставио за касније и сада усмјерио напоре на то да та одлука изњедри оне позитивне посљедице због којих је конципирана, а да се умање потенцијалне негативне. Никада више волонтера није било спремно да ради и да се ангажује у Црној Гори, дакле помозимо људима (поготову старијима) да не излазе, али и опоменимо на адекватан начин оне који занемарују ту препоруку. Али будимо спремни да заштитимо оне које покушавају да разапну, али и да разумијемо оне који разапињу. ‘Опрости им оче, они не знају шта чине’ је Христова реченица која се директно примјењује на ову ситуацију”, казао је он.
Оптуживањем уништавамо сами себе

Физичке вјежбе, медитација, изолација од вијести и друштвених мрежа… дио су онога што Церовић препоручује у овим данима.

“Изолујте се од вијести и од друштвених мрежа све ће проћи прије или касније. Тражите заштиту институција или ваше локалне заједнице (пријатеља и сл.), упражњавајте физичку активност, медитирајте ако знате како, потражите психолошку помоћ онлине и сачекајте. Механизам оптуживања у оваквим ситуацијама уништи самог себе, превише ‘криваца’ обесмисле цијелу причу.Психолошка помоћ је нешто што би требало да потпуно слободно и без устезања тражимо и без потребе за овако драматичним ситуацијама. А сада још више”, казао је он.

Церовић је рекао и да се искрено нада да ћемо, као друштво, нешто научити из овог лудила:

“Да ће овај вирус бити сурови учитељ неких нових социјалних тежњи, неке нове солидарности, неке веће потребе за вредновањем креативности, као и слободе избора и понашања… У противном ће бити само још једна трагична епизода у нашој историји”.
Лажне вијести: Хапшење, лијечење, изолација…

Жена из Тивта која је са супругом и дјецом од 5. до 8.марта боравила у Шпанији, доживљавала је непријатност да је неко њену фотографију скинуо са њеног профила на Фацебоок-у и Вибером је ширио, уз лажну информацију да је наводно ухапшена и приведена на лијечење и стављена у излоацију.

Шири се и лажна вијест да су сво четворо чланова те породице позитивни на коронавирус али да наводно, нису хтјели да се јаве надређнима, већ су “ширили болест по граду”, да им је данас Комунална полиција Тиват узапечатила стан, а лажне вијести су до те мјере биле интензивне да је ту госпођу недавно звао лично и градоначелник Тивта Синиша Кусовац и тражио од ње објашњење што се дешава. Каже и да је зову људи из читаве Црне Горе и питају како је наводно тако болесна могла бити тако неодговорна, али ни она нити нико од њених до сада нису имали никакве симптоме могућег оболијевања и од доласка из Шпаније до данас поступају у складу са мјерама за здравствени наџор које су тада биле на снази када су се они 8.марта вратили кући.

Извор: http://vijesti.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО