Крсна слава у доба короне: Шта каже струка, а шта Црква

Међу бројним питањима, која у доба короне муче грађане Српске, јесте и оно, треба ли, и на који начин славити крсну славу, док траје режим максималног избјегавања окупљања и социјалних контаката.

Као што знамо, у већини српских православних домова у Републици Српској, слава подразумијева окупљање великог броја људи за једним столом, али и руковање, љубљење…


Питање како остати здрав, а не изневјерити вјеру и традицију, постаје све актуелније, јер ускоро ће Лазарева субота, која ове године пада 11. априла по новом календару, а онда слиједе Ђурђевдан, Свети Василије, Спасовдан…

Интересантно је да су и струка и Црква сагласни да крсна слава не смије бити повод за масовно и по здравље опасно окупљање.

– Став струке је јасан: немојте нипошто у овој ситуацији организовати окупљање већег броја људи у својим домовима – рекла је др Даница Момчичевић из Клинике за интензивну медицину УКЦ РС, за РТРС, одговарајући на питање једне гледатељке из Челинца, која слави Лазареву суботу.
Како је раније писао портал Српскаинфо, ни Српска православна црква, чак ни у редовним околностима, не заговара масовно окупљање поводом крсне славе.

Слава је, кажу свештеници, прослава светитеља који “заступа” породицу пред Богом.

Довољно је да се за столом окупе чланови најуже породице, дакле укућани, који и иначе живе заједно, и то око славског хљеба, или “колача”, уз жито, свијећу и мало црног вина.

Дакле, никаква фешта!

Извор: http://srpskainfo.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО