РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕМА РОБНЕ РЕЗЕРВЕ

У Министарству трговине тврде да имају рјешење за ванредне ситуације

Република Српска нема робне резерве са којима би могла да интервенише у случају поремећаја на тржишту усљед ванредних ситуација. Јавно предузеће “Робне резерве” је у стечају, јер није могло да врати дугове.
Ово предузеће је, између осталог, имало и нафтне терминале, које је недавно на подручју Приједора купило једно приватно предузеће из Сарајева, које се бави увозом нафте. Терминали су купљени на лицитацији.

Током 2017. године, а када се већ знало да од ЈП “Робне резерве” неће остати ништа, у Влади РС су одлучили да недостатак робних резерви надмјесте Законом о интервентним набавкама, који је и усвојен у НСРС.

Тадашњи министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић тврдио је да је закон прилагођен потребама Српске и грађана, те да је добар темељ за функционисање државе у ванредним ситуацијама.

Влада РС прогласила је ванредну ситуацију у Републици Српској због вируса корона због чега смо питали Министарство трговине шта грађани могу да очекују од овог закона.
– Законом о интервентним набавкама прописано је у којим случајевима и на који начин се уређује поступак интервентних набавки одређених производа, робе и средстава. Закон се примјењује само у случајевима озбиљних поремећаја на тржишту, до којих може доћи усљед: велике природне непогоде, техничко-технолошке и еколошке катастрофе, ратног стања и непосредне ратне опасности и друге ванредне прилике које могу довести до несташице добара за потребе привреде и снабдијевања становништва. Министарство трговине и туризма, посредством Одјељења за интервентне набавке, у сталном је контакту са субјектима који су носиоци снабдијевања у јединицама локалне самоуправе. На основу података Одјељења видљиво је да на подручју Републике Српске у овом тренутку није евидентирана несташица добара, јер се снабдијевање трговинских објеката одвија свакодневно, уз постојање редовних залиха – наводе у Министарству.

Дакле, како тврде, тренутно не постоји потреба за примјеном Закона о интервентним набавкама, јер у Републици Српској не постоји несташица добара, односно није наступила ситуација која указује на значајне поремећаје на тржишту.

– Уколико би таква ситуација наступила, Влада Републике Српске може прописати мјере ограничавања тржишта или друге мјере предвиђене Законом о трговини и Законом о интервентним набавкама, а све с циљем заштите становништва у Републици Српској – поручују из Министарства.

Извор: http://srpskainfo.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО