Руски љекари поручују: Срби, не насједајте Арбидол не лијечи коронавирус!

У Србији влада велика помама за руским „Арбидолом“, препаратом кога на друштвеним мрежама представљају као „чудотворни лек“ против коронавируса и леком који ће „спасити свет“. Руски лекари једногласно поручују: „Срби, не наседајте“!

Московска редакција Спутњика-Србија затрпана је захтевима српских грађана који траже да им се хитно достави тај „чудо-лек“, док Светска здравствена организација и руски лекари истичу да тренутно нема ефикасних лекова против вируса COVID-19.

„Арбидол“ се не може користити за лечење коронавируса

Произвођач је рекламирао овај препарат као ефикасно средство против вируса COVID-19, али Федерална антимонополска служба је одмах реаговала… Дакле, „Арбидол“ се не може користити за лечење вирусних обољења и посебно коронавируса.

„‘Арбидол’ је створен још 1974. године у Совејтском савезу… Међународно име лека је ‘Умифеновир’. Права на марку ‘Арбидола’ су последњих година прелазила из руке у руку – њега продају, он лоше пролази, поново покушавају да га продају и на тај начин труде се да га ‘реанимирају’ на тржишту. Тренутно се лек користи само у Русији и земљама Заједнице независних држава, Грузији и Кини. Поводом пандемије коронавируса, у Кини покушавају да спроведу студије о ефикасности овог лека, али за сада нема резултата – први подаци нису показали ефикасност. Важно је нагласити да Светска здравствена организација и Америчка управа за храну и лекове не препоручују употребу овог лека за лечење вирусних болести и грипа, пошто нема уверљивих доказа о његовој ефикасности“, истиче Вјачеслав Бабин, главни лекар руске Клинике за научну медицину.

Када се говори о ефикасности овог препарата, пре свега, треба се ослањати на клиничке студије које су спроведене у вези са њим, наглашава Марија Рожок, генерална директорка Фонда „Научна медицина“.

„Препарат ‘Арбидол’ је заправо активна супстанца умифеновир, а када неко каже Србима да је ‘Арбидол’ ефикасан против коронавируса, морате погледати клиничке студије. Јасно је да није било клиничких истраживања код пацијената заражених коронавирусом. Према томе, не може се тврдити да је ово ефикасно средство… Постоје разна места на којима се врше ова клиничка испитивања и ми видимо да умифеновир није тестиран ни на једном поузданом месту, а истраживање није регистровано ни у једној међународној бази података којој би требало веровати. Овај руски препарат је тестиран само на руским пацијентима и у суседним земљама, и, сходно томе, никада није тестиран на пацијентима са озбиљним вирусним болестима које изазивају, рецимо, упалу плућа или акутни респираторни синдром. Важно је погледати састав неког препарата и биће јасно да му не треба веровати и  трошити новац на њега“, каже Рожок.

Још нема лека против короне

Цела ујдурма око „Арбидола“ почела је у јануару када се на руским радио станицама појавила реклама о том „чудотворном“ препарату, који је представљен као ефикасан лек против коронавируса, а додатну пометњу су направила и двојица Италијана која су на московском аеродрому „Шереметјево“ снимили видео „о познатом руском леку против „коронавируса“, истичући да се у Русији користи већ 46 година. Тај видео снимак је муњевитом брзином почео да се шири друштвеним мрежама, због чега су многи Европљани не тако драматичан број оболелих од коронавируса у Русији повезали управо са „Арбидолом“.

У међувремену се појавио још један видео снимак на којем грађанин Србије показује упутство за употребу овог „противвирусног“ препарата, наводећи чињеницу да је у њему назначено да препарат делује против коронавируса.  

Федерална антимонополска служба Русије је покренула поступак против произвођача „Арбидола“, коме прети новчана казна од 200 до 500 хиљада рубаља због кршења закона о реклами у којој је препарат представљен као ефикасно средство против нове врсте коронавируса.

„У суштини, ‘Арбидол’ је рекламни производ. У студијама на животињама заиста се показао ефикасним, али када се примењује на људе убедљивих доказа о његовој ефикасности у последњих 50 година није било. У принципу, тренутно не постоји високо ефикасни антивирусни лек против коронавируса“, истиче др Бабин.

Марија Рожок упозорава да ће сада многе фармацеутске компаније искористити ситуацију око пандемије коронавориса да промовишу своје потпуно неефикасане препарате и лекове.

„Говорити да је то исправно и безбедно било би погрешно. Пацијентима је потребно објаснити да тренутно нема регистрованог лека против коронавируса и да не постоје регистровани лекови који су показали ефикасно дејство на овај вирус“, наглашава Рожок.

Како се заштити од короне

Бабин истиче да ширење дезинформација о „Арбидолу“ као леку против короне може бити опасно и чак кобно за пацијенте.

„Овде постоји много ствари на које треба скренути пажњу, почев од оног да се пацијентима наноси директна материјална штета до тога да пацијенти који су доведени у заблуду могу да занемаре друге једноставне и ефикасне методе превенције, као што је прање руку. Односно, долази до замене теза шта треба учинити у периоду пандемије. Оно што је најопасније јесте чињеница да пацијент који је уверен у ефикасност препарата може остати ускраћен за правовремено лечење. Самим тим, оваква лажна представљања могу имати озбиљне последице“, упозорава Бабин.

Руски лекар напомиње да „Арбидол“ има и контраиндикације и да у том смислу треба бити обазрив.

„Употреба овог препарата може изазвати алергијску реакцију. Произвођач не упозорава на озбиљније нежељене ефекте, попут смрти. Из упутства за употребу препарата знамо да особа која је узела „Арбидол“, у крајњој мери, неће умрети. Али, много је корисније јести воће и поврће него користити „Арбидол““, истиче руски лекар.

Доктор Бабин истиче да је у борби против коронавируса најважнија превенција.

Веома је важно темељно прати руке и умивати лице после боравка на јавним местима. Истовремено је важно избегавати места где се окупља велики број људи и треба избегавати сваки контакт са људима. Вирус се најчшеће преноси контактом. Носиоци вируса остављају инфекцију на разним површинама – банкоматима, бравама итд. Поред тога, растојање између људи треба да буде веће од метра, како не би дошло до инфекције. Маске неће заштити здраве људе ако човек потом додирује лице рукама. Ношење маске је обавезно за оболеле, како се вирус не би ширио“, нагласио је доктор Бабин.

Генерална директорка Фонда „Научна медицина“ Марија Рожок закључује да је најефикаснији начин заштите – самоизолација и да се тога строго треба придржавати.

Izvor: http://rs.sputniknews.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО