Приједлог економиста: Како спасити привреду и грађане БиХ


Економиста Фарук Хаџић упутио је апел властима у БиХ поводом тренутне ситуације у БиХ а са становишта хитних мјера које се требају донијети како би се минимализовале економске штете у земљи.

“Молим вас да напокон изађете са конкретним мјерама за спас наше економије Сада су нам сати битни, а не дани. Мјере које сте до сада предложили једноставно нису праве мјере за спас наше економије.”написао је он.

“Прво, најбитније је да зауставите панику која влада међу грађанима. Молим вас да одете до великих тржних центара и да видите шта се дешава и лично се увјерите. Половичним мјерама, само се још више повећава паника. Осигурајте проток роба (хране), да се заустави паника. Хитно помозите привреди. Без љутње, шта нам значи мјера Порезне управе да се до 15.04. продужи рок за подношење годишњих извјештаја. То је сад потпуно споредно у овој цијелој фрци кад се затварају фирме (или планирају) и отпуштају радници (или ће се десити убрзо)” истакао је Фарук Хаџић.

Људи се шаљу на неплаћено одсуство. Како ће за тај период зарадити плату, платити кредите и купити храну за дјецу? Пита се он.

“Ребалансирајте буџете, избаците све ставке које нису приоритет (службена путовања, службена возила, канцеларијски материјал, итд) јер ће требати новца за финансирање других и неопходнијих расхода (плате наставника, доктора, инвалиднине и др.) Повуците колико год можете новаца из иностранства (помоћ и кредити). Колико год повучете, неће бити довољно. Касније ћемо размишљати како ћемо вратити. Све је јефтиније, него пустити да систем пропадне. Активирајте све јавне радове које можете, да се барем одржи нека привредна активност.

Помозите кроз хитни кризни фонд фирмама које не могу исплатити порезе, доприносе и плате. Омогућите приступ здравственој заштити свим грађанима. Многи су скинути са бироа и немају приступ. Можда ће нам требати у овој ситуацији. Активирајте средства, у сарадњи са банкама, која се држе преко стопе обавезне резерве.

Немојте допустити да паника доведе и до кризе финансијског сектора. Само нам још то треба” стоји у објави Фарука Хаџића.

Економиста Зоран Павловић за БУКУ је раније изјавио како би грађанима помогло одлагање обавеза испостављања рачуна свих јавих предузећа све док се ситуација не смири и не стабилизује, јер је ситуација објективно доведена до необичне позиције.

“Никад грађани БиХ али и осталих република нису били на овакав начин у ванредном стању. Биле су поплаве, али што се тиче овакве ситуације гдје се практично живот у циљу превенције зауставља, то се досад није десило. С једне стране ако људи не иду на посао, ако радње не раде, фирме не раде, не остварују приход, морало би се због тих ванредних околности увести и одлагање плаћања тих комуналних рачуна а што је у домену власти, односно државе и ентитета” рекао је Павловић за БУКУ

Он каже да је то најмање штио се за њих може учинити водећи рачуна да се посматра ситуација са техничког начина живота, а то је питање с једне стране снабдијевања које је јасно дефинисано те са друге стране услужних дјелатности које су потпуно блокиране.

“Доћи ћемо у ситуацију да нећемо моћи ни да се ошишамо нити да поправимо нешто нити ће радити занатлије обућари и слично…. Живот је неопходно организовати и наставити а не га блокирати, јер блокирање може да буде један од облика и рјешења које власт прописује али још увијек није ситуација таква да треба зауставити буквално живот “ истакнуо је Павловић.

Када је ријеч о кредитима за становништво он каже како у ту сврху постоји клаузула Виша сила.

“Ако сматрамо да ово улази у зону више силе, околности које нису могле бити предвиђене, то имају све банке у својим кредитиним уговорима, И она постоји у већини уговора, онда када дође до ванредних ситуација онда се примјењују и ванредне мјере. Хоћу да кажем да дефинитивно се мора испратити ситуација од стране финансијских институција и људи у власти. Пазите, ако неко неко не ради 15 дана, он ни не може добити плату за тих 15 дана, док није нешто створио нешто што може наплатити” наглашава наш саговорник.

Економиста Адмир Чавалић рекао је у интервјуу за БУКУ како је тешко предвидјети било какав развој ситуације, како здравствене, тако и економске.

“Актуелни вирус је прави црни лабуд – непредвидљив догађај, са изузетно високим утицајем. Када је ријеч о нашој економији, вјероватно је да ће доћи до пада фискалних прихода, што ће отежати функционисање државе, затим привременог пада запослености, као и корекције процјене економског раста. Угрожене су приватне и јавне инвестиције, али и опстанак одређених подузећа” рекао је он.

Ипак он за крај каже како код једне ствари треба бити оптимиста – ако би се глобална рецесија десила, или ако би се избјегла иста, извјесно је да би дошло до бржег опоравка – у односу на раније кризе – економије. Није било неког привредног балона, погрешних инвестиција и слично, економија је остваривала историјске резултате. Узрок свега је изван економских оквира, што је добро у контексту опоравка

Извор: http://buka.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО