Необичне навике неких од највећих мислилаца


Можете ли да претпоставите како би ваш дан изгледао када бисте га проживели у кожи оних чија су имена и дела обележила досадашњу историју?

Дан би вам почео раним буђењем у соби без ролетни или завеса, након чега бисте голишави седели читав сат са шољом јаке кафе у рукама или уз опијум и пециво. Потом бисте се посветили читању, писању, сликању, вајању или нечему другом по чему сте познати. Потом бисте се послужили мартинијем у време ручка, након чега би уследила дуга шетња и рад од три сата. Ернест Хемингвеј и Марсел Пруст имали су обичај да веома рано устају. Бетовен је испијао десетине шољица кафе дневно, а Бенџамин Френклин је волео да стоји испред отвореног прозора. Сер Виндон Содон Причет је буквално ручао мартини. Франц Кафка се жалио на рутински посао и није имао времена као Гистав Флобер да ужива у дугом купању и све своје време посвети писању и амфитаминима као Вистан Хју Оден.

Све анализе живота и дневних ритуала великих мислилаца, или креативних људи показују да не постоје правила, да је сваки имао свој начин рада, али ни да се не може оспорити да је већина имала по неку ексцентричну навику или обичај.

Фројду је жена свако јутро стављала пасту за зубе на четкицу, како велики психијатар не би губио време. Композирот Чајковски је сваког дана шетао тачно два сата, ни минут више, ни минут мање. Ако би случајно прешао планирано време, био је сигуран да га чека нека несрећа.

Имануел Кант је сваког дана тачно у 15:30 часова одлазио у шетњу. Гистав Флобер је устајао тачно у 10 часова и потом није ни доручковао, нити шетао. Имао је навику да лупа о таваницу да би позвао мајку са којом би потом ћаскао. Патриша Хајсмит је сваког дана јела сланину и пржена јаја, а имала је необичан хоби – сакупљала је пужеве.

Велики филозоф Кјеркегор је кафом поливао пуну шољу шећера, док су Оноре де Балзак и Бетовен дневно пили доста шољица црног напитка. Вилијам Самерсет Мом је приликом писања морао испред себе да види само бео зид, јер другачије није могао да се концентирше. Са друге стране, композитор Мортон Фелдман је компоновао где год да се нађе и није му био неопходан радни простор.

Џејн Остин је писала у дневној соби поред мајке која је углавном шила. Када би се нашла у гужви, писала би на салветама и отцепљеним папирима који су се лако могли сакрити. Агата Кристи се жалила на проблем са новинарима који су инсистирали да је фотографишу за радним столом, пошто га није ни имала.

Силвија Плат је тек након развода нашла решење за свој рад, тако што је пила седативе како би заспала и будила се у 5 ујутру да би писала док се њено двоје деце не пробуди, што је био њен најпродуктивнији период.

Ингмар Бергман није пио лекове, нити алкохол, али је био веома дисциплинован у својим дневним ритуалима. Сваки дан је за ручак јео исто – кисело млеко и џем од јагода са кукурузним пахуљицама.

Као најчуднију од свих навика, издваја се она, немачког песника, филозофа и драматурга Фридриха Шилера који је могао добро да пише само ако се око њега ширио мирис трулих јабука.

Извор: nationalgeographic.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО