“Јуче је умро мој колега од 38 година, не морам вам ништа више рећи”

Златан Лазаревић, кардиолог и професор на Универзитету у Риму, гостовао је јутрос у Новом дану на Н1. Како је казао у разговору са водитељицом Санелом Дујковић, ситуација није нимало лака и са личне стране врло је напоран посао који лијечници посљедњих седмица обављају у болницама у Италији.


“Највећи проблем је везан за то врло брзо ширење вируса. Ако нисте видјели, сад Италија долази, мање-више, на број мртвих који је до сада био у Кини. 350 људи умире на дан због тог проблема. Што се логистичке стране тиче, највећи проблем је везан за маске које су неопходне за љекаре и медицинске техничаре. Немогуће их је наћи. Италијани су врло озбиљно схватили ову ситуацију. Проблем је то што је сваки дан више 3.000 људи заражених. Надајмо се да тај процес неће неће наставити према централној и јужној Италији. Оно што би се могло десити у централној и јужној Италији би могло бити далеко теже ако вирус буде имао ову врсту ширења”, навео је Лазаервић за Н1.

Порука грађанима БиХ
“Врло је битан размак између људи. Нема руковања, грљења, ништа од тих личних контаката. Друга ствар екстремно битна је да сједите код куће. Што год будете више могли. Трећа ствар је врло битна. изгледа постоји нека релативно велика количина заштите дјеце што се тиче самог оболијевања, али не што се тиче инфективности. Дјеца су врло битни вектори. Нека не иду код дједа и баке, деде и нане. Нека остану што више изоловани. То је једини начин борбе у овом моменту. Екстремно је битно да људи не иду да срећу друге људе, нигдје. Наши људи треба да схвате да у наредних 15 дана што мање људи да сретну то је мања могућност да се инфицира популација. Овдје се каже, ако си отворио врата већ си кренуо некога да инфицираш. То је екстремно битно да људи схвате на један озбиљан начин. Једини начин да се помогне систему и мање државе као што је Босна је тај”.

Кинези су у Италију послали неких 1.000 вентилатора
“Имам неке вијесте које су у принципу врло цинично смијешне. У Хрватској их има неких 300 вентилатора на популацији од четири милиона. У БиХ не знам колико их има. Сваки човјек треба да схвати да не зна да ли је вектор или није. Ако се појави болест, не треба да иде у Хитну помоћ већ да контактира свог љекара и да остане у изолацији. У овом моменту један човјек зарази шест људи. Немојте излазити, останите код куће. Искористите одмор, искористите све да останете код куће. Једина помоћ је да не излазите нигдје. Перите руке сто хиљада пута. Јуче је умро мој колега од 38 година, не морам вам ништа више рећи. Процентуално гледано, популација која је више погођена су старији људи”, навео је он.

Извор: http://ba.n1info.com/


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО