Кинески љекари сматрају да њихове колеге у Европи понављају грешке из Вухана

Како се ширење коронавируса сваким даном повећава у земљама Европе, кинески љекари сматрају да њихове колеге понављају грешке из Њухана који се сматра центром заразе.


Како пише Блумберг, навели су да је једна од кључних грешака заправо неадекватна заштита медицинских радника што доводи до високе стопе заразе међу љекарима и медицинским сестрама. Као примјер, кинески љекари су навели ситуацију у Вухану гдје је на почетку јануара када се почео ширити коронавирус у Кини, заражено на хиљаде здравствених радника док су лијечили пацијенте. Од тог броја њих 46 је умрло.
“Наше колеге у Европи су свакодневно изложене коронавирусу и оболијевају од њега и та ситуација заправо подсјећа на ону у Вухану. Такођер, још увијек морамо заштитити и своје медицинско особље”, рекао је Њу Донг, професор гастроентерологије у Универзитетској болници Пекинг Унион Медикал.

Набавка заштитне опреме је нешто што додатно компликује рад медицинских радника с обзиром на то да од Италије до САД-а државе пријављују мањак потребног материјала, док с друге стране, број заражених надвладава њихове капацитете. Такођер, зараза коронавирусом је брзорастућа, а инфекција је могућа и преко очију.

То је један од разлога због чега су били заражени љекари који раде на одјелу Оториноларингологије (ухо, грло, нос) у Универзитетској болници Пекинг Унион Медикал у Вухану.

“Мишљења сам да су се те колеге прије и у већој мјери заразиле за разлику од оних који раде на другим одјелима, јер су заиста били у блиском контакту с пацијентима и с органима који су највећи преносиоци коронавируса. Због тога је битно образовање како би љекари схватили на који начин да се исправно заштите”, навео је Ду Бин директор јединице за интензивну његу у Универзитетској болници Пекинг Унион Медикал.

Број заражених коронавирусом је порастао преко 183.000 на глобалном нивоу и забиљежено је преко 7.000 смртних случајева. Иако је епидемија у Кини значајно успорена и у уторак је забиљежен само 21 нови случај заразе, ситуација постаје забрињавајућа и Европи и САД-у узимајући у обзир да је највећи број умрлих до сада забиљежен у Италији која је највише погођена овим вирусом од свих европских земаља.

У Кини гдје сада становништво опрезно наставља са свакодневним активностима, смрт истакнутих љекара током кризе изазвала је велики гнијев јавности према влади због њихове реакције. Наиме, Ли Венлианг (34) је један међу првим докторима који је преминуо од заразе коронавирусом и његова смрт је оставила најснажнији утисак с обзиром на то да је он у децембру, када су биљежени тек први случајеви заразе у Кини, био најгласнији указујући на то да ће наступити велика епидемија, међутим, у том периоду га је власт “ушуткала”.

Љекари у Кини су навели да је све извјесније да је епидемији коронавируса у овој држави дошао крај, али да и даље сви требају бити опрезни. Сада помажу и другим земљама које су највише погођене коронавирусом. Прошле седмице је у Италију слетио кинески авион с медицинским радницима и око 30 тона санитетског материјала.

“Свака држава се на свој начин бори са ситуацијом с коронавирусом и не сматрамо да би требали строго слиједити примјере из Кине. Међутим, потребно је да буду максимално опрезни и да сви озбиљно схвате ову ситуацију тако што ће у складу с њом мијењати понашање и бити одговорни”, закључио је Њу Донг, професор гастроентерологије у Универзитетској болници Пекинг Унион Медикал.

(Klix)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО