Цијела Француска у двонедјељном карантину

Око 67 милиона Француза позвано је да током две недеље не излази из својих домова, а уколико то морају, моћи ће само у изузетним приликама – за набавку хране и из здравствених разлога. – Грађани који буду излазили без потврде добиће казну од 135 евра.

Париз – На целој територији Француске почео је карантин становништва по налогу владе у циљу спречавања ширење новог корона вируса, а таква мера никада није до сада уведена у Француској, јавила је агенција Франс прес.

Око 67 милиона Француза позвано је да током две недеље не излази из својих домова, а уколико то морају, моћи ће само у изузетним приликама – за набавку хране и из здравствених разлога.

Те мере су уведене у оквиру указа који је у понедељак донела француска влада. Они који буду излазили, мораће са собом да носе потврду о правдању кретања, како је наложио француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер. Грађани који буду излазили без те потврде добиће казну од 135 евра.

Током две недеље Французи ће моћи да изађу само ако постоји пет разлога за то. То су – одлазак на посао уколико пословне активности нису могуће од куће, одлазак у куповину основних намирница, изазлак из здравтсвених разлога, излазак из породичних разлога (помоћ осетљивим особама или чување деце) и излазак у близини дома за потребе кућних љубимаца.

Документ, који је доступан на сајту Министарства и сајтовима медија, а може да буде и руком написан, мора да садржи наведени разлог, личне податке и потпис. Око 100.000 припадника снага безбедности ангажовано је за надгледање таквог ограниченог кретања грађана широм Француске, пренели су тамошњи медији.

У Француској је потврђено више од 6.600 случајева заразе корона вирусом, а умрло је 148 особа, преноси Танјуг

Извор: politika.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО