АЛАРМАНТНО Први пут у историји Српске рођено МАЊЕ ОД 9.000 БЕБА

У историји Републике Српске је први пут рођено мање од 9.000 беба, а то се десило прошле године.


То показују подаци Завода за статистику по којма је у 2019. години, у којој су институције система покренуле кампању за повећање наталитета, рођено 8.821 беба.

Колико је овај податак алармантан говори чињеница да је у протеклих осам година у просјеку рађано око 9.500 годишње.

Проф. др Драшко Маринковић, професор Демографије на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци, који је именован за координатора израде националног програма Демографске обнове Републике Српске, управо је говорио о томе када је представљао Програм.

– Добро је што у посљедњих осам година број рођених код нас не смањује. У просјеку се рађа око 9.500 беба. Али, имамо проблем са исељавањем и све већим бројем умрлих. Ми старимо, и то брзо. Просјечно смо стари 43 године, а бићемо у догледно вријеме још старији. Спадамо међу 20 земаља у свијету са највећим просјеком старости становништва, а популационо смо мали. Има нас око милион, али ако узмемо у обзир и миграције, сигурно и мање. Све то заједно утиче на поремећаје у структури становништва – објашњава Маринковић.

Он је крајем претходне године рекао да калкулације показују да би за замјену генерације у Републици Српској број новорођених требало да буде око 16.000.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО