Влада Италије спремна поново да интервенише

Влада Италије спремна је да, уколико буде потребно, поново интервенише, јер мјере које су до сада одобрене нису довољне за подршку компанијама и домаћинствима угроженим усљед ширења заразе вирусом корона, изјавио је италијански премијер Ђузепе Конте.

Он је у интервјуу за дневни лист „Коријере дела сера“ упозорио да ће штета коју наноси пандемија бити озбиљна и распрострањена, та да ће бити потребан „стваран план реконструкције“.

„Након вируса корона ништа неће бити као раније. Мораћемо да сједнемо и преправимо правила трговине и слободног тржишта“, рекао је Конте.

Италија је, послије Кине, најугроженија земља у свијету када се ради о ширењу заразе, која се почела ширити крајем прошле године и која за сада не показује знакове успоравања.

Влада Италије планира да пружи економску подршку у вриједности од око 25 милијарди евра, а данас ће бити одржан састанак кабинета италијанског премијера на којем се очекује да се усвоје нове мјере подршке компанијама и породицама.

Конте је нагласио да Италија реагује правилима која ће омогућити италијанској економији да се суочи са трошковима ванредне ситуације.

Према ријечима италијанског премијера, нису планирана даља ограничења у Италији, али је важно да се поштују она која су већ уведена.

Власти Италије су прошле седмице увеле рестрикције, као што су затварање школа, продавница и спортских догађаја, као и наређење становништву да остане код куће.

Конте је напоменуо да су научници рекли да ширење заразе није достигло врхунац, те да би наредних неколико седмица могло бити најризичније и да је неопходна максимална предострожност.

У Италији је усљед ширења пандемије до јуче преминуло 1.809 људи, а заражено је укупно 24.747 људи.

Агенције


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО