Република Српска: У основним школама неће бити надокнаде наставе, у средњим хоће

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је вечерас да неће бити потребе за надокнађивањем наставе у основним школама у Републици Српској јер се учење на даљину сматра као вид редовне наставе, али ће часови морати да буду надокнађени у средњим школама.


„Ученици нижих разреда моћи ће да од уторка, 17. марта, да прате програм РТРС-а од 9 часова сваког дана, а ученици виших разреда ће сваког дана од 12.30 часова моћи да прате сву наставу по предметима, према наставном плану и програму“, рекла је Тривићева за РТРС.

Она је навела да ће ученици након тога моћи да остваре комуникацију са својим разредним старјешином или учитељем путем интернета или на неки други начин, уколико је потребно да им се нешто додатно објасни.

„Имаће и задаћу коју је потребно да савладају да би се одржао континуитет и да би по повратку у школске клупе поново утврдили све ово што су научили на даљину“, рекла је Тривићева.

Она је замолила родитеље да прате распореде одређених предмета да би њихова ђеца у то вријеме била испред малих екрана.

„Што се тиче ученика средњих школа, њих нисмо били у могућности да обухватимо овим програмом због различитих струка и занимања и практичне наставе. Када се буду ђаци вратили у редовну наставу виђећемо како да на најбољи начин надокнадимо те часове“, истакла је Тривићева.

Према њеним ријечима, ове мјере не смију ићи на уштрб знања ученика средњих школа.

„Виђећемо са Педагошким заводом како да на најбољи начин надокнадимо ту наставу. Да ли ће бити настављена настава у школама након 30. марта знаћемо када дође вријеме за то, а све зависи од укупног стања“, додала је Тривићева.

Она је раније данас рекла да ће посредством јавног сервиса обавијестити тачне теримне који предмети ће бити у емитовању, а они ученици који не успију да буду поред малих екрана моћи ће да испрате наставу на званичној веб-страници РТРС-а.

РТРС


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО