Од уторка настава за ученике основних школа на РТРС-у, још рестриктивних мјера у Бањалуци

Састанак званичника РС: састанку су присуствовали предсједник Владе Радован Вишковић, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, министар просвјете и културе Наталија Тривић, директор Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.


Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да су искуства у досадашњим мјерама проведена установила да се одређени пословни субјекти и грађани не придржавају одлука, па ће се сутра тражити могућност заказивања телефонсе сједницу да би се пооштриле казне за непоштовања мјера.

Редуковаће се број јавних службеника у установама
“Договор је да службеници раде од куће, да на посао да долазе само они који су неопходни. Што је могуће више да се утиче да се проширење вируса корона држи под контролом. Имамо два нова случаја. Радићемо на ограничавању маржи. Забраниће се свако службено путовање јавних иституција ван граница БиХ. Договорили смо да од уторка ујутру крене инструктивна настава на РТРС-у на првом каналу, за ученике основних школа. Све оне области које буду у тој инструктивној настави обрађене третираће се као да су ђеца похађала наставу. Идемо у правцу да наше образовање не заостају од сусједних земаља”, рекао је Вишковић.

На овај начин покушавамо да ријешимо неодлазак ђеце у школу.

“Нисмо могли ићи онлине, јер читава РС нема присуп интернету. На порталима РТРС-а биће емисије снимљене. Настава ће бити приказивана од 9 до 12 часова. Ђеца требају смањити шетње ван куће и стана”, рекао је Вишковић.

Вјероватно ће се на градском штабу донијети одлука о затварању свих угоститељских објеката у Бањалуци. Као предсједник Владе Вишковић је рекао да ће инсистирати да се и у сусједним општинама донесу исте одлуке.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао да и даље говоримо о три кластера и микрожаришта.

“Друго жариште је забрињавајуће, ријеч је о кругу у којем је било много друштвених контаката. Ми смо усагласили став да вечерас на Штабу предложимо превентивне рестриктивне мјере. Да се на свим мјестима која представљају мјеста окупљања смањи контакт. Треба смањити број контактака у угоститељству, трговини, јавној управи. О детаљима грађани ће бити информисани након сједнице Штаба у 18.30. И друге општине треба га усвоје сличне мјере”, рекао је Градоначелник Бањалуке.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић потврдила је да од уторка почиње програм инструктивне наставе на РТРС-у.

Извор: http://Buka.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО