Митрополит Амфилохије: Боримо се против два вируса, овог који је на власти и коронавируса!

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да су литије у Црној гори престале да функционишу на начин како је то било последњих мјесеци, међутим, „црква ту остаје и она је по својој природи, већ 2000 година, против свих вируса који рађају гријех, сатанску силу и смрт“.

„Тако и данас, ми имамо у Црној Гори два вируса. До сад смо имали само вирус беззаконог закона који је почео да хара Црном Гором, њеном влашћу и оба народа, а сад имамо и коронавирус. Ми, као Црква, борећи се против овог вируса уз народна сабрања, настављамо и борбу против коронавируса. Наставићемо борбу тамјаном и молитвом, као што смо написали у саопштењу свештенства“, каже митрополит Амфилохије за Спутњик.

Према његовим ријечима, тамјан и молитва су одувијек били средство за борбу против свих вируса у људском друштву и заједници.

„Ми, наравно, чекамо разговор са представницима владе и надамо се да ће се садашња власт у Црној Гори вратити памети и себи самој, Црној Гори, њеном вјековном предању које је утемељено на овој цркви и да неће више прогонити цркву“, истиче митрополит Амфилохије.

Он додаје да је коначно дошло вријеме да престане прогон православне цркве у Црној Гори који је започео 1941. године, а ескалирао 1945. због чега је у Црној Гори завладало богоубилаштво и братоубилаштво.

„Овај закон који је донијет је и богоубилачки и братоубилачки и поновно повампирује дух братоубилаштва. Наследници богоубилачке и братоубилачке власти не схватају којим су путем кренули и црква их на то подсјећа. Много је битно да и овај народ, који до јуче био ‘пучина је једна стока грдна’, постао прави народ који се ослободио страха, чак и од страха да ће ђеце изгубити парче хлеба“, наглашава митрополит.

Он признаје да је и њега изненадила вјера народа и додаје да су народу у Црној Гори „узимали и образ и достојанство“ од Другог свјетског рата, међутим, кад су дирнули у „дамар животни, а то су цркве и светиње“, онда се народ пробудио.

„И ми данас у Црној Гори имамо народ, ја не знам да ли у Европи има такав који је ођеданпут од једне пучине постао божји народ“, наглашава митрополит црногорско-приморски.

Без обзира на одлагање литија, народ неће посустати од одбране светиња, тврди митрополит Амфилохије.

Он додаје да се нада да ће и коронавирус посустати, уз напомену да се још није појавио у Црној Гори, „а народ каже – управо због тамјана и молитве.“

„Дакле, већ имамо лијек за овај вирус који смо имали овђе, од тог беззаконог закона. Наставиће се та борба против вируса, као што је кроз вјекове била борба против свих вируса гријеха и мржње, злобе и братоубиства и на начин како је то рађено кроз вјекове – молитвом и постом. Наравно кад прође вирус који је завладао свјетом, онда ћемо поново да се вратимо, уколико се власт не врати памети и самој себи“, рекао је митрополит Амфилохије.

Извор: http://Borba.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО