Свануло је, ријешена је и квадратура струје”: Станковићима коначно прикључене електро инсталације, једна брига мање

После дванаест дана проведених у мраку, познатом новинару РТС, у среду коначно стигла електрична енергија. Из РТС од Електродистрибуције тражили да им на ноге донесу уговор.
КРАЈ агоније! Познатом новинару РТС Бранку Станковићу, аутору култне емисије “Квадратура круга”, коначно је прикључена струја у стану који му је његова матична кућа доделила, у закуп, у Комовској улици, у београдском насељу Беле воде.

После дванаест дана и толико ноћи проведених уз светлост свећа, батеријских лампи и плинског решоа, екипа Електродистрибуције, у среду око 15 часова, прикључила је бројило и повезала електроинсталације.

– Свануло је – јавио је Бранко Станковић “Новостима”. – Решена је, ево, и квадратура струје!

Светло је озарило његово и лице његове супруге Славке. Али, светло је исијавало, свих ових дана, из небројених порука подршке добрих и племенитих људи који су, из сата у сат, пратили невољу Станковића, који су желели да помогну и помогли су. Исто онако како се Бранко уписао у памћење обесправљених. Обескућених. Сиромашних. И, од свих одбачених и заборављених. Њима је његова “Квадратура” решавала готово нерешиве проблеме. Добацивала им спасоносно уже, пуних 18 година. Извлачила их из свакојаких мука. Храбрила и снажила на путу до сигурне луке. Животне.

– Хвала свима који су мени и мојој породици пружили речи подршке у тешком времену и још тежем искушењу – казао је. – Хвала људима који нису изгубили осећај за другога, упркос времену које не негује такве особине. Многи су нам понудили и материјалну помоћ. Али, она нама није потребна. Потребнија је другима.

Прикључак на бројило са Електродистрибуцијом Београд, у експозитури ове државне куће на Бановом брду, надлежном и за Беле воде, парафирао је Станислав Недељковић, генерални секретар РТС. И док се још није ни осушило мастило потписника, тим ЕДБ већ је био у Комовској 9, где је нова адреса Станковића. На ову адресу доспели су, после деложације из центра града, у Улици Илије Гарашанина, а по пресуди Управног суда по којој је, по Закону о реституцији, право добио законити власник.

Шта се пре овог, чаробног потписа генералног секретара РТС догађало у дану када је овим потписом решена агонија Станковића? Извор из ЕДБ, сведочи нам:

– Електродистрибуција је, после бројних перипетија са РТС, позвала званичнике Јавног сервиса да дођу и потпишу уговор. Отуда је, међутим, тражено да им се уговор донесе у РТС, на ноге, како би и коначно био потписан. Рекли смо: То није пут, такав документ се не износи изван Електродистрибуције… Сада је најважније да је на овај проблем стављена тачка.

Да ли је и стављена? Све што се догађало са Станковићима претходних дванаест дана, колико су провели у мраку, тражи преиспитивање. Не само због њих, већ и због других. Обичних људи којима нису доступни ни медији. Ни званичници.

– Осећам се веома погођеним оваквим односом РТС према Бранку Станковићу, јер сам био предлагач да он добије Вукову награду Културно-просветне заједнице Србије, био сам и члан жирија који му је то признање доделио – реаговао је Драган Мраовић, председник Наџорног одбора КПЗ. – Погађа ме, посебно, нехуман однос не само према Бранку, врсном ствараоцу, већ, запрепашћује и немарност према сопственом програму РТС, који ми плаћамо из свог џепа, кроз претплату. Ако је Бранко Станковић доведен у очајну и стресну породичну ситуацију и онемогућено му да ради свој посао, шта да очекују обични људи?

ЗАХВАЛНОСТ “НОВОСТИМА”

НЕВОЉА Бранка Станковића доспела је на ступце “Новости” после његовог интервјуа у додатку нашег листа – ТВ “Новости”, у коме је тек наговестио проблем. Ко, то, да не примети? Ко да не реагује? “Новости” јесу и судариле су се са бирократијом која је овог угледног новинара, намерно или случајно, послала у мрак.

– Захвалан сам “Новостима”, посебно – бележимо речи Бранка Станковића, који је животом и делом заслужио да буде у жирију традиционалне акције “Новости” – “Најплеменитији подвиг године”.

Новости.рс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО