НЕВЕСИЊЕ ИСПРАЋА КОМАНДАНТА ГУШИЋА: Гушић одлази у легенду, извојевао је пресудне битке за одбрану Херцеговине и Републике Српске

На комеморацији команданту Невесињске Бригаде Војске Републике Српске пуковнику Новици Гушићу која је одржана данас у Невесињу поручено је да ће његово име остати записано златни словима у историји одбране српског народа у одбрамбено-ослободилачком рату и стварању Републике Српске.


У име бораца и команданата Невесињске бригаде на комеморацији се опрости пуковник Ранко Продановић који је нагласио да је Гушић одиграо пресудну улогу у одбрани Херцеговине и Републике Српске када је у јуну 1992. стао пред војску и народ који се у расулу повлачио из долине Неретве и казао да нема даљег повлачења. Продановић је нагласио да је Гушића красила велика храброст и одлучност, те да је у пресудним тренуцима и својим надређеним знао рећи ‘не’, па је тако током Митровданске битке 1992. одбио повлачење на резервне положаје уз ријечи “да немамо резервно Невесиње, па ни резервни положај“.

“Пукововник Гушић био је мој командант бригаде и поносан смо што смо извршили наш ратни задатак. Бригада под његовом командом није изгубила ни педаљ територије“, казао је Продановић.

Он је нагласио да је Гушић у посљедњим данима свога живота дао своју задњу команду, а она је била да борци и народ у Републици Српској морају да буду јединствени, јер смо сви пролазно, а она мора бити трајна.

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић на комеморацији је казао да је Гушић био легендарни командант. “Ови су увијек најтежи тернуци у животу, посебно када испраћамо овакву људску и војничку величину. Увјерен сам да Новицу Гушића испраћамо у вјечност кроз сјећање и памћење бораца и народа Републике Српске. Он је за живота постао мит и легенда, а легенде не умиру“, казао је Савчић.

Предсједник Борачке организације Невесиње Синша Шиповац нагласио је да ће борци Невесињске бригаде вјечно бити поносни на свог славног команданта који је одиграо пресудну улогу у одбрани Херцеговине.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је да је Гушић задужио своју Херцеговину и обиљежио једно вријеме. Авдаловић је подсјетио на пресудну улогу генерала Гушића приликом формирања Невесињске бригаде у јуну 1992. када је из расуте восјке направио јединицу која је за само неколико мјесеци извјевала најтеже битке и прва у Републици Српској одликована орденом Немањића. Он је подсјетио и на Гушићеву хуманост и људскост. “Када је у Митровданској офанзиви заробљен први хрватски војник, Гушић је наредио да се заробљен човјек не смије ни прстом таћи“, казао је Авдаловић.

Потпредсједник Борачке Невесиње и члан Гушићеве породице Војин Гушић подсјетио је да је Гушићева жеља била да буде сахрањен у Невесињу међу својим прецима, те да је његова порука увијек била да борци и народ буду сложни.

На комеморацији је био присутан и еписком захумско-херцеговачки Димитрије, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, народни посланици, представници општина из источне Херцеговине, борачких организација и бројни саборци.

Пуковник Гушић биће сахрањен на Српском православном гробљу Дреновик-Кифино Село уз највише војне почасти, а опијело ће служити владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Посмртна поворка креће у 14 часова испред Цркве Вазнесења Господњег у Невесињу.

Земни остаци пуковника Гушића стигли су синоћ из Београда у Невесиње и налазе се у Саборном храму гђе се од њега опраштају бројни сабори и грађани Невесиња и Херцеговине.

Извор: Top Portal


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО