Аутор култне емисије „Квадратура круга“ живи без струје: Бранко Станковић избачен из стана у центру Београда

Станковић са супругом уз батеријске лампе, свеће и плински решо, достојанствено трпи невољу.

ЧОВЕК је, за мене, мера свега. Ако осети сопствени бол, то значи да је жив. Ако препозна туђи, потврђује да је човек, у најлепшем смислу ове речи. На мом животном путу, у мом послу, овој нашој лепој, али и горкој професији, путоказ су ми биле ове три реченице. Сада сам суочен са сазнањем да за неке човек, ипак, не постоји.

Београд, а Беле воде као да су накрај света. Улица Комовска, дан уочи протеклог викенда позвонили смо на врата Бранка Станковића, аутора култне емисије „Квадратура круга“. Беле воде су његова нова адреса на коју је „катапултиран“. Изненада и бахато. У стан у коме нема струје, где су попуцале цеви у купатилу, дотрајао паркет… У коме он и његова супруга Славка тумарају уз светлост свећа, уз батеријске лампе. У коме понешто спреме на плинској боци, а на купање иду код комшија.

Разболели су се Станковићи. Од стреса. Од неправде. Од нељуди. Целу протеклу седмицу сами су, чак и ноћу под лампама, чистили овај стан како би преселили тек део библиотеке, намештаја и покућства. Део су оставили, нешто продали, књиге поклањали. За то време апеловали су да им се струја прикључи, али је то био дозив без одз коива. Ни по убрзаној процедури ЕПС током протеклих неколико дана није струју прикључио, па се сви питамо каква ли је тек редовна процедура.

  • Тако је, неко нас је преварио – каже, као за себе, Бранко Станковић. – Не једном… Двоструку превару смо доживели. Први пут када смо добили стан за који се, по Закону о реституцији, испоставило да се враћа првобитном власнику. Други пут када је председник Стамбене комисије РТС-а Славољуб Миленковић известио Управни одбор наше куће да је стан који нам додељују потпуно услован. Миленковић је, уз то, навео да је Станковићима сасвим довољан стан од 37 квадрата, „јер кћерка више не живи са њима“, мада је Стамбеној комисији био на располагању и стан од 62 квадратна метра.

То што је осам година живео и проживео са породицом у центру Београда, и што је добио упола мање квадрата на периферији, њему ништа не значи. Није ни тражио да баш ту, у центру, добије свој заслужени кров над главом. Био је, једноставно, први на ранг-листи Стамбене комисије РТС-а. Ни сада се не жали, ни реч не приговара што је у Беле воде експресно морао да буде пресељен. И није нас он ни позвао да се пожали. Путоказ нам је било тек неколико редова из његовог интервјуа о емисији „Квадратура круга“, која покреће на добра дела, у ТВ додатку наших „Новости“. У овом интервјуу, између осталог, подстакнут је да одговори на питање – откуд он у Белим водама?

Аутор култне „Квадратуре круга“ принуђен да живи у стану без струје

  • Почетком протекле недеље, власник куће коме је враћена имовина Предраг Ђајић бануо је са сестром и тражио да, без поговора, одмах напустимо стан који сам користио као закупац – говори Бранко Станковић. – Није желео да разуме да нам стан још није услован за усељење, тек 7. фебруара РТС је поднео захтев ЕПС-у за прикључење струје, јер је укњижба трајала три месеца. Уз то, Ђајић није поштовао то што сам му својевољно уступио кључ од стана који је тек нашим улагањем обновљен и проширен на поткровље. Понео се заиста непримерено.

Није имао избора. Бранко је са супругом Славком, обоје новинари РТС-а, морао да напусти стан у Улици Илије Гарашанина, у који је током осам година уложио више од 20.000 евра. Још мало да је додао, могао је у Белим водама да купи стан исте квадратуре као овај који је добио, не као власник, већ и даље само као закупац. Колику закупнину ће плаћати, одредиће комисија РТС-а, којом већ две деценије руководи Славољуб Миленковић.

Тешко је Бранку. Уздржава се да сву горчину изнесе. Супруга Славка је готово без речи. Више пута понавља да не би волела патетику…

  • Снаћи ћемо се – преноси само Бранкове речи. – Његово биће је такво да у свему буде скроман. То је показао и у овој невољи.

Вртимо емисије „Квадратуре круга“…

Бранко Станковић је тријумфовао у многобројним биткама против неправде. Извојевао их је за мале, обичне људе. За заборављене и унесрећене. За осмех деце без родитеља. Трагао за њиховом срећом од Хоргоша до Драгаша и доносио им наду. Његова реч покретала је на доброту и племенитост. Множила се армија хуманих људи у акцијама које је покретао да бескућници имају куће. Враћао је веру у људе. Онељуђене. Спајао, упркос времену отуђења, руке добротвора. Говорио: „Ако си сам, не треба да будеш и усамљен“. Осветљавао пут. А доживео је да он, луча доброте, буде у мраку.

  • Ништа мене не може да поколеба, у мом бићу су корени из којих су давно стасали изданци – каже нам. – Није мени битно ни где си, ни шта си… Мени је битно какав си. Многе сам невоље јунака „Квадратуре“ упио у себе. Зато истрајавам.

НИСАМ У ДНЕВНОЈ ПРОДУКЦИЈИ

ПОКУШАЛИ смо да од Славољуба Миленковића добијемо одговор на питање како је могуће да Управни одбор РТС-а, како сведочи Бранко, извести да је стан намењен породици Станковић потпуно услован, а да они ни до данас немају струју.

  • Зашто ви мене зовете током викенда да ме то питате? – узвратио је Миленковић.
  • Зато што смо дневна продукција – одговорили смо.
  • Ако сте ви, ја нисам – завршио је разговор председник Стамбене комисије РТС-а.

УПОЗОРАВАО САМ

ОД 2016. године упозоравам РТС и њиховог закупца Бранка Станковића да испразне стан у кући која ми је враћена у поступку реституције – казао нам је Предраг Ђајић. – Нису су то озбиљно схватили, а сада се буне. Зашто је Станковић улагао, то је његов проблем, нека га РТС обештети. И уопште не знам зашто бих ја вама то објашњавао.

Вечерње новости


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО