ЗБОГОМ КОМАНДАНТЕ: Српска Херцеговина тугује за ратним херојем Новицом Гушићем

  • Београдом је прострујала тужна вијест да је ратни херој, командант чувене Невесињске бригаде Новица Гушић преминуо изненада у свом стану у 79. години живота.

Овај српски војсковођа је од првог дана свог битисања осјетио сву суровост рата. Рођен је као ратно сироче трећег дана по Малој Госпојини 1941. године у јуначком селу Братач. Отац од кога је, поред бројних врлина и генетских предиспозиција, наслиједио и име, погинуо је дан уочи Видовдана 1941. године бранећи Невесиње од непријатеља. И мајка Даринка је хтјела на борбену линију, али је Бог сачувао да обави много важнији задатак и на свијет донесе близанце Новицу и Тому. Пола вијека након рођења судбина је изазвала Новицу да слично као и његов отац са својим народом брани Невесиње од истог непријатеља. Васпитаван у духу традиције, образа, части и достојанства командант је стално истицао да једино признаје суд српског војника и свог мученичког народа.

У данима када су многи на земљи дигли руку од Херцеговине, Бог је имао други план и захваљујући храбрости и срчаности бораца које је предводио командант Гушић одбрањено је Невесиње, што је уједно значило спас српске Херцеговине и стварање Републике Српске.

На помену одржаном херцеговачким борцима одржаном за Митровдан 2014. године у цркви Светог Саве на Врачару  командант Гушић је у бујици емоција рекао све оно што му је на срцу…

– Није довољно само да се сјећамо, ми наше хероје не смијемо да заборавимо. Историја је показала да се Херцеговином увијек трговало, тако би било и овога пута да сами борци нису одлучили другачије. Као њихов командант могу са поносом да истакнем да никад ниједан метак са наше стране није испаљен нечасно. Били смо препуштени сами себи и знали смо, будемо ли чекали помоћ, слободу нећемо дочекати. Под пријетњом да ћу бити проглашен за издајника српског народа, данас могу слободно да кажем, да је од нас тражено да препустимо и задњу цистерну горива, али на то нисам пристао док нисмо обезбједили резерве. Можда се ми сада овдје, а камоли у Невесињу, не би ни скупили да није било храбрости и вјере наших бораца да се истраје до краја. У часним одбрамбеним митровданским биткама извојевали смо велике побједе и допринијели слободи Републике Српске – рекао је тада командант Гушић.

Портал Слободна Херцеговина је о Митровдану 2019. године команданта Новицу Гушића наградио Златном плакетом.

Мјесто и вријеме сахране, као и комеморативног скупа биће накнадно саопштени.

Извор:http://slobodnahercegovina.com/zbogom-komandante-srpska-hercegovina-tuguje-za-ratnim-herojem-novicom-gusicem/

Фотографија: Трифко Ћоровић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО