Љубица има 110 унука, праунука и чукунунука: Ја сам само чула за 8. март

Шта ћу им поручити кад су оне паметније него ја. Оне иду славити, говори Љубица.

Љубица Вуковић из травничког насеља Бранковац, уз богато животно искуство, један је од рекордера средње Босне кад је у питању број унука, праунука и чукунунука. Љубица их, наиме, има – 110!

Вријеме за љубав
– Имам 40 унучади, 66 праунучади и четверо, како ми то кажемо, бијелих пчела, односно чукунунучади – каже Љубица.

Она се за покојног Марка удала давне 1949. године.

– Ја сам мислила, кад мој Марко оде, и ја ћу брзо, али ето, продужила сам 28 година. А нисам се молила Богу да он иде први нити да ја останем – почиње причу Љубица.

Жене данас, вели, много боље живе, а и мужеви их много боље пазе.

– Сад господство спава, легне кад хоће, устане кад хоће, а ми смо морали у три сата ујутро дизати се, ићи радити па онда касније опет другом ићи радити за дневницу. И опет се задовољно било. Али, горе је женама прије било, свак’ ти био тутор, ударити, загаламити, а сад, ако удариш, она оде, неће те ни слушати. У једну руку боље је сад. Мужеви боље пазе своје жене. А не као прије, нису имали времена нити мрзити их ни вољети – каже бака.

Додаје, ипак, и како није све идеално с обзиром на то да се, за разлику до пријашњих времена, не рађа толико дјеце. Зашто, Љубица има одговор.

– Не рађају дјецу зато што хоће да су свој господар, а ја сам била свезана за своју дјецу. Ето, зато не рађају много дјеце. Прије се мање имало, али се било задовољно. Данас се све погосподило, а свијет је незадовољан – додаје.

Упркос свему, каже, не би мијењала живот с данашњим женама.

Много се радило
– Не бих се мијењала, волим ја своје одстојање. Сад се модирају, хоће ово, хоће оно… Код нас је било шта имаш, откаш, предеш и обучеш то што си испрео. Устанеш иза пола ноћи да можеш да се нагиздаш, а данас мало парица и нагиздаш се – говори Љубица.

У њено доба се, каже, за Дан жена није ни знало.

– Каква слава, није се ни знало. Лети, ради, ниси имао кад честито се ни недјељом одморити – каже Љубица.

На питање шта би женама поручила за 8. март, каже:

– Шта ћу им поручит кад су оне паметније него ја. Оне иду славити, а ја само чула за 8. март.

Извор: Аваз


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО