Путин у новим амандманима на Устав забрањује истополне бракове.

Руски председник Владимир Путин у понедељак је поднео низ нових предлога за амандмане на Устав, који укључују помињање Бога и описују брак као хетеросексуалну заједницу.

Путин је измену Устава предложио у јануарском говору о стању државе, рекавши да је потребно проширити овлашћења Парламента и „ојачати демократију”.

Противници Кремља описали су предложене промене као део Путинових настојања да остане на власти после свог садашњег шестогодишњег мандата који се завршава 2024. године.

Парламент под контролом Кремља прошлог месеца је брзо подржао Путинов нацрт у првом од три потребна читања, и требало би га да коначно одобри следеће недеље, постављајући сцену за гласање широм земље 22. априла.

На основу предлога радне групе из Кремља која је радила паралелно с посланицима, Путин је у понедељак представио 24 странице додатних амандмана за друго читање, најављено за 10. март.

Посланици кажу да је укључио нови члан Устава којим би се „истакла миленијумска руска историја” и обећало одавање почасти „прецима који су нам завештавали своје идеале и веровање у Бога”.

Та допуна је уследила на предлог Руске православне цркве да се у Устав дода помињање Бога, преноси Бета.

Други амандман описује брак као „заједницу мушкарца и жене”. Та формулација је у складу с Путиновим дуго изјављиваним противљењем истополним браковима.

Нови скуп амандмана не наговештава, међутим, какав би став Путин могао имати о периоду после истека свог мандата.

Тај сада 67-годишњи руски вођа је на власти више од 20 година, те је је постао најдуговечнији на челу државе после совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Џугашвилија Стаљина који је био на челу КПСС и СССР-а од 1927. до смрти 1953. године.

Извор: Политика


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО