Интервју са Снежаном Алексић Топаловић поводом збирке прича ”Удахнуто дјетињство”


Разговарамо са ауторком збирке прича ’’Удахнуто дјетињство’’ које је ових дана изашло из штампе а објављено код АСоглас издаваштва…

АСИнфо: На самом почетку, за оне који не знају, можете рећи нешто више о себи…

-Моје име је Снежана Топаловић, рођена сам прије четрдесетак година у Сарајеву. Дјетињство и један лијеп период живота провела сам у Херцеговини. Тренутно живим и радим у Бијељини, удата, мајка двоје дјеце. Љубав према писању потиче још из школских дана, али тек прије двије године своје приче почела сам да публикујем путем друштвених мрежа. Што је наишло на лијепе реакције читалаца. И тако је све кренуло.

АСинфо: Прије него што пређемо на питања о књизи, можемо ли нешто више о самом наслову, чини ми се да се ради о заиста озбиљним и добро написаним причама и имам утисак да су приче много озбиљније него што сам наслов може да укаже на то… јер би просјечан читалац кад прочита наслов УДАХНУТО ДЈЕТИЊСТВО могао да претпостави да се радо и причама везаним за дјетињство а заправо у овим причама је обухваћено много тога, обрађено много зрелих тема, почев од удахнутог дјетињства па до старости…

-Нисам о томе размишљала на тај начин. Наслов Удахнуто дјетињство се наметнуо сам од себе. Велики број читалаца писао ми је како их моје приче враћају у дјетињство. А дјетињство је најлепши онај безбрижни дио живота, дјетињство увијек мирише на радост. И сви му се радо враћамо.

АСинфо: Ваш дар за писање је развијан очито дуго, примјећујемо да су неке приче старе по неколико година и да су врло популарне, реците нам нешто о томе… када сте почели писати ову збирку прича?

-Као што сам већ рекла пишем још од школских дана, али у посљедње двије године нешто интензивније и озбиљније. У том периоду су и настале приче за ову збирку.

АСинфо: Реците нам нешто о тематици прича, претпостављамо да су разноврсне, неке од њих смо прочитали и видјели доста животних тема, социјалних мотива, али се провлаче и многи други мотиви и слике из личног али и друштвеног живота…?

-Књига је подјељена у два дијела, први дио Сјећања говори о мојим сјећањима и сјећањима мени блиских људи. То су обично приче о тешким судбинама обичних људи које срећемо свакодневно. Док други дио књиге који се зове Неко друго вријеме говори о нашем садашњем времену, наметнутим стандардима онако мало сатирично.

АСинфо: Да ли у збирци има аутобиографског, можда нека прича која је везана за вас и вашу породицу, иако генерално аутор често уноси дио себе у све што пише чак и кад не пише аутобиографско штиво…

-Да, приче Дрвена лутка и Зима су моје проживљене, мада и остале приче су везане за мени блиске људе, мислим да се то током читања и осјети.

АСинфо: Поред тога што живите у Бијељини, ваше поријекло је повезано са Романијом и Херцеговином, реците нешто о томе…

– Моји коријени потичу са Романије (горе од јунака) на што сам поносна и тај крај носим у срцу и жилама. Али Херцеговина ме обликовала ту сам одрасла. Зато и у срцу, и у души је осјећам и носим као моју, отуда ваљда и сва подршка из тих крајева.

АСинфо: На друштвеним мрежама имате доста пратилаца и примјећујем да вас подржавају у вашем ауторском раду, желим да овим путем најавимо промоције које ће се одржати у Зворнику (06.03.2020) и Бијељини ( 14.03.2020.) и да ли сте у плану одржати промоције у још неким градовима?

-Да, послије Бијељине иду Брчко и Тузла а послије моја драга Херцеговина.

Извор:АСинфо Портал / Дејан Спасојевић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО