Епископ Јоаникије: Ђукановић користи Павелићеву реторику

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије оптужио је предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да користи реторику усташког идеолога Анта Павелића.

Након молебана у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама, он је окупљеним вјерницима и грађанима казао да су сви они учесници историје која се пише, „од овог старца Нова Марковића од деведесет девет година, до ове ђеце којима припада будућност, а не онима који користе реторику Анта Павелића“.

Епископ Јоаникије

„Са том реториком Хитлеров слуга Анте Павелић истражио је и побио стотине хиљада Срба, а овђе нажалост та реторика добија замах преко предсједника Црне Горе. А ми на ту глупаву и превазиђену причу одговарамо да смо ми и Срби и Црногорци онолико, можда мало мање али не више него сто је био Његош, краљ Никола, Марко Миљанов, Мојсије Зечевић, војвода Миљан и сви наши преци који су страдали за крст часни и слободу златну“, рекао је Јоаникије.

Он је казао да када је Скупштина Црне Горе изгласала „овај антицивилизацијски закон, нама није остало ништа него да сазовемо ову велику народну скупштину, која траје и засиједа већ два мјесеца“.

„Ми се само боримо за слободу вјере, за закон, за бољи поредак у Црној Гори. Не може се Црна Гора градити нити њена будућност на дискриминацији свете православне вјере и отимању светиња. Нећемо то дозволити. Хоћемо слободу вјере, хоћемо да будемо равноправни са осталим вјерама и народима у Црној Гори, ниста више од тога нити мање. Нећемо дозволити да наша црква и наша вјера буду дискриминисани. То је наш завјет. Заклели смо се да ћемо чувати светиње, да ћемо се борити за слободу вјере до краја. Издржаћемо и побиједићемо. Нека побиједи братска љубав и слога, нека побиједи истина и правда. Нека се божји благослов излије на све вас и на Црну Гору, да буде држава истине и правде, закона, поштења и слободе свих вјера и свих народа у Црној Гори“, казао је епископ Јоаникије.

У Беране су данас на централну литију дошли вјерници и грађани Горњег Полимља, Мурине и Андријевице, неких села са подручја бјелопољске општине, као и свих мјесних центара са подручја Берана.

Литије су се у једну сјединиле код кружног тока код аутобуске станице, одакле је јединствена литија кренула до манастира Ђурђеви ступови.

Литија и молебан протекли су у најбољем реду.

Vijesti.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО