Ријетка фотографија Вишеградског моста

На средини моста стајала је дрвена кула за коју се не зна вријеме настанка, а која је порушена 1886. године, чиме је ова ријетка фотографија изнимне вриједности. Кула је представљала стражарницу испод које је био пролаз, а који се затварао јаким храстовим вратима са обје стране. На кули се налазило неколико малих топова званих шибе.

Мост на Дрини

Национални споменик Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду изграђен је у периоду од 1571. до 1577. године, на мјесту гдје је пут повезивао Босну са Цариградом изнад ријеке Дрине (тзв. “Цариградска џада”). Изградња моста повјерена је највећем турском градитељу, Коџа Мимар Синану, дворском архитекти и врховном градитељу Царства, једном од највећих архитеката свијета. Задужбина је Мехмед-паше Соколовића, великог везира тројице султана ( 1565.-1579. године ) – Сулејмана Величанственог, Селима ИИ и Мурата ИИИ. Мехмед-паша Соколовић рођен је у селу Соколовићи код Вишеграда, одакле је као врло млад одведен у Турску. Сем њега, читав низ других чланова ове породице у то доба заузимају најодговорније положаје, тако да је породица Соколовић у другој половини XВИ вијека, најмоћнија на војном и политичком плану турске царевине. Камен за зидање моста сјечен је у мјесту Бања, око 5 км низ десну обалу ријеке Дрине.

На средини овог моста стајала је дрвена кула за коју се не зна вријеме настанка, а која је порушена 1886. године. Кула је представљала стражарницу испод које је био пролаз, а који се затварао јаким храстовим вратима са обје стране. На кули се налазило неколико малих топова званих шибе. На мосту су се налазила два тариха у стиховима са уклесаним годинама – на првом 971.-/1571., а на другом 985./1577. Мост је издржао неколико великих поплава, од којих је највећа она из 1896. године, када је ниво ријеке Дрине био 1,60 м изнад моста.

Власник фотографије је Зоран Тараде, вриједни колекционар заборављеног фотографског блага из хисторије Босне и Херцеговине. Каже да ову уникатну фотографију посједује 7 година те да су јој димензије 40 цм x 30 цм

За овај мост се зна да је поправљан око 1664. године, затим 1875., 1911. и 1939/40. године. При повлачењу Аустријанаца из Вишеграда 1914. године, разорено је једно окно, а сљедеће године српска војска приликом напуштања Вишеграда је разорила још једно. Такво стање моста се задржало до 1939. године када је доведен у исправно стање. Од 1915. до 1939. године на порушеном дијелу моста стајала је жељезна конструкција преко које се одвијао саобраћај. Приликом повлачења Нијемаца у октобру 1943. године и тај је дио разорен.

Мост је 2007. године уврштен на Листу свјетске баштине УНЕСЦО-а те је Протокол о рестаурацији Моста потписан 2010. године. Турска агенција за сарадњу и координацију – ТИКА је у потпуности финансирала рестаурацију у вриједности од пет милиона еура. Реконструкција је свечано окончана 2.4. 2019. године предајом употребне дозволе.

Извор: Бисерје


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО