Новак Марковић: „Тек кад напуних 99 година, ја схватих неке ствари…“

Новак Марковић (99) из Брезојевице код Плава, који је већи дио свог живота гласао за Мила Ђукановића, сада предводи литије против њега.

Понијет силним разочарањем и огромним кајањем, што је у Милу годинама гледао поштеног вјерника, Новак сада корача у име борбе за српску цркву. Са црквеним барјаком у руци и црногорском капом на глави предводио је литију из Мурине према Андријевици, а за „Ало!“ подијелио колико је горко кајање које сада осјећа.

– Ех шта ти је живот… Тек кад напуних 99 година, ја схватих неке ствари… Годинама, ма каквим годинама, деценијама сам гласао за Мила Ђукановића, иако ми нико давао паре за то, као што су већини по Црној Гори давали. Вазда сам га подржавао шта год да је радио, а сад не бих гласао за њега па не знам за које паре, не знам шта да ми понуде! Завршио сам са Милом јер ме је силно разочарао – ударио је на Бога, на Светога Василија и како преко тога да му се пређе? Никако ја да ти кажем – уз уздах констатује Марковић.

Овај времешни декица за кога се по усправном држању никада не би рекло да је на прагу 100. године живота, препјешачио је тог дана чак 17 километара гласно узвикујући „Не дамо светиње“.

“После те литије гдје је било доста мојих пријатеља и комшија, ја сам се осјећао одлично. Имам седморицу синова и једну ћерку и сви до једног су ме питали: „Тата, како си, имаш ли упалу мишића, боли ли те шта?!“. Веле да мало легнем, а ја им кажем: „Никад нисам био боље!“. Баш зато ћу ићи и на следећу литију и на ону после ње. Па какве има везе колико ја имам година, зар треба да сједим кући и не чиним ништа док нам цркве отимају и хоће да дају лудом Мирашу?! Е баш напротив, разочаран јесам, али и пун неког елана да се борим са својим народом – каже нам витални старац.

Додаје и да ће дочекати да Мило падне, јер ако сад повуче овај закон Мило пада одмах, ако не повуче, пада на изборима, а избори само што нијесу!

“Па ко ће, кукавче, за њега да гласа? Кад сам ја који сам му био вјеран толико година одустао и други ће слободно. Мислио је да може да се игра с народом и вјером и ето му сад – закључује старина с осмјехом на крају.

Извор: borba.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО