Херцеговац након посјете ЦЕРН-у: КАД ВИДИТЕ ТО „ЧУДО“ ОСТАНЕТЕ ХИПНОТИСАНИ (ФОТО/АУДИО)

Ненад Грковић, професор физике у требињској Гимназији „Јован Дучић“, боравио је у највећој свјетској лабораторији за физику у ЦЕРНУ-у гдје се, кроз предавања и обиласке појединих фабрика, упознао са најновијим истраживањима у физици.

grkovic-cern.jpg (166 KB)

Грковић је једини физичар са простора Источне Херцеговине који је, ово импресивно искуство и сан сваког физичара, успио да оствари преко Асоцијације за напредак науке и технологије коју води Адмир Гељо, рођени Требињац.

„Ове посјете су уобичајне за физичаре из земаља у окружењу, али за нас из БиХ ово је ријеткост, јер БиХ није чланица ЦЕРН-а. Уз помоћ Адмира Геља, који ради у ЦЕРН-у, успјели смо да одемо на ово значајно научно путовање. Прије ЦЕРН-а маштали смо да одемо у Фермилаб у Америци, али када је прорадио ЦЕРН он је постао наш сан“, каже Грковић.

Током пет дана имали су бројна предавања, посјете лабораторијама и дружења са научницима свјетског гласа.

grkovic-cern-2.jpg (252 KB)
grkovic-cern-5.jpg (211 KB)
grkovic-cern-3.jpg (212 KB)

„То је лабораторија која се бави  физиком елементарних честица, поред тога развијају и друге пројекте. Тако је тамо направљен први сервер у свијету – WORLD WIDE WEB, видјели смо тај први компјутер. Направљена је нестварна лабораторија у којој је тунел од 27 километара, са четири детектора који су тешки по 14.000 тона. Циљ је истраживање елементарних честица али они развијају и друге ствари попут суперпроводника, а развили су и хадронску терапију, најсавременију за лијечење карцинома. Планирали су да један такав центар за лијечење рака буде у Црној Гори“, каже Грковић.

Посјетили су и Фабрику антиматерије у којој се чува антиатом, једини у свијету, а главно мјесто размјене информација, искустава, научних сазнања и разговора  у овој научном граду је ресторан.

grkovic-cern-7.jpg (204 KB)
grkovic-cern-4.jpg (193 KB)
grkovic-cern-6.jpg (438 KB)

„У тој мензи су сви заједно, причају, расправљају, разговарју професори са студентима. Можете сасвим опуштено да приђете свакоме. Ја сам имао прилику да наиђем на Џона Елиса, једног од најутицајнијих физичара данашњице, добитника Диракове награде, која је степеница мање од Нобелове награде. Јако су занимљиви и опуштени да не помислите да су толике величине у свијету науке“, прича Ненад Грковић.

Нада се да ће успјети у догледно вријеме да организују и посјету требињских ученика овој лабораторији, што би значајно допринијело афирмацији физике на нашим просторима.

„Дивно би било када би могли ученике повести тамо. Када би видјели то ‘чудо’ останете хипнотисани, сигурно би физику још више завољели. Могли бисмо то реализовати преко конкурса, али би требало да осмислимо неки експеримент за средњошколце, вриједан пажње за научнике у овој лабораторији“, каже он.

Физика посљедњих година постаје све популарнија међу ученицима, доста је талентоване дјеце, а за промоцију ове природне науке посебно је заслужно Удружење физичара Источне Херцеговине.

„Требињски физичари воде ово удружење, поприлично смо активни, организујемо Зимску школу физике те различите фестивале. Имамо ентузијазма и енергије па ћемо и убудуће радити на промовисању физике гдје год будемо могли“, каже професор Грковић.

Он ће своје импресије из ЦЕРН-а пренијети ђацима, али и заинтересованима који буду дошли у Амерички кутак у Народној библиотеци, гдје ће говорити о овом значајном путовању у швајцарски ЦЕРН.

Сви професори физике који су путовали у ЦЕРН, њих 24 из БиХ, добили су сертификат Европског вијећа за нуклеарна истраживања.

Извор: Радио Требиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО