Војницима у Црној Гори забрањују учешће у литијама


Војницима није мјесто на литијама. Припадници Војске Црне Горе (ВЦГ) требало би да утичу и на чланове својих породица и да их одврате од присуства на протестима против Закона о слободи вјероисповјести. Против припадника Војске који буду присуствовали литијама биће покренут дисциплински поступак и биће – удаљени из службе.
Ово је, како “Новости” сазнају, само дио наређења које је на састанку свог колегијума, 6. фебруара, издао бригадни генерал Драгутин Дакић, начелник Генералштаба Војске Црне Горе.

Главна тема састанка биле су управо литије којима народ исказује свој отпор према спорном закону. Тако је Дакић обавјестио своје сараднике да је од обавјештајних служби Министарства одбране и Војске Црне Горе добио информације да поједини војници и официри присуствују протестима, те да обавјештајци интензивно раде на прикупљању података о томе који припадници ВЦГ учествују у народном бунту.

– Иако су то наводно вјерски протести, усмјерени су против уставног поретка и суверености Црне Горе, те из тих разлога припадницима Војске није мјесто на њима – изричит је био генерал Дакић.

Он је наредио да команданти и руководиоци одрже састанке са потчињенима у својим јединицама, те да им скрену пажњу да “мјесто и улога припадника Војске није да руше уставни поредак, већ да бране интересе суверене Црне Горе”.

Оваква одлука из врха Генералштаба, како “Новости” сазнају, узнемирила је припаднике Војске, посебно оне који редовно, четвртком и недељом, учешћем на литијама изражавају свој став против закона којим би држава да присвоји светиње Српске православне цркве.

Држава и даље не одустаје од примјене спорног прописа, али је прошле недеље начињен бар мали помак – састанком представника Митрополије и епархија у Црној Гори са представницима државе. Постигнут је договор да убудуће о овом проблему преговарају експерти – правници, али још није најављен сљедећи сусрет, нити ко ће чинити тимове стручњака.

У међувремену, услиједиле су нове пријетње Србији, СПЦ и вјерницима од стране званичника актуелне власти у Подгорици. Министар одбране Предраг Бошковић казао је да је Закон о слободи вјероисповијести искоришћен да се против Црне Горе поведе крсташки рат. Протестне литије, како је рекао, немају никакве везе са законом, већ је, према његовој оцјени, намера да се Црна Гора представи као српска држава, којој би се поништила независност изгласана на референдуму 2006. године.

– Поруке које стижу из Београда о помоћи српском народу и СПЦ додатак су причи да се што више грађана на попису становништа у Црној Гори 2021. године изјасне као Срби, што има циљ стварање српског карактера Црне Горе – казао је Бошковић за Радио Црне Горе.

Шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић позвао је црногорску дијаспору у одбрану Црне Горе. У истом тону говори и предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић:

– Не може да постоји држава у држави, нити било ко може да буде изнад државе. Сви, па и цркве, морају да поштују закон. И сада нам неко ван Црне Горе каже да отимамо нечије светиње. А чије су то светиње? То су културно-историјски споменици Црне Горе.

Извор: Новости


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО