Херцег Нови: Почео 51. Празник мимозе

Херцег Нови ће у наредних мјесец, са преко 70 разноврсних програма, бити центар добре забаве, гостољубивости и отворености поручио је предсједник те Општине Стеван Катић, отварајући 51. Празник мимозе, на којем је синоћ пред преко десет хиљада људи наступила пјевачица Лепа Брена.

Катић је казао да је припремљено преко 70 разноврсних програма и да је сигуран да ће сви наћи уживање за себе.

„Празник Мимозе је једна од најстаријих туристичко-пропагандних манифестација у нашем дијелу Европе, најзначајнији зимски фестивал у Црној Гори, догађај који у фебруару на Јадрану окупља десетине хиљада људи. Поносни смо што смо, током протекле три године, програмски и организационо унаприједили овај Фестивал и тако оборили раније постављене рекорде у броју догађаја и посјећености“, казао је Катић.

Јубиларно педесето издање Фестивала било је, како је подсјетио, спектакл за памћење.

„Успјели смо да Празнику мимозе вратимо славу и учинимо га догађајем о којем регион говори током цијеле године, према чијем календару бројни гости планирају одморе. Доказ нам је сјајно интересовање за овогодишњи Фестивал и чињеница да се у хотелима тражи мјесто више“, рекао је Катић.

Он је истакао да Мимоза наставља да отвара просторе за нова пријатељства и нове сарадње.

„Шири се ван граница региона. То нам потврђују представници бројних амбасада и пријатељских градова Европе, који су вечерас овдје са нама. Снага Празника мимозе је у креативности, гостољубивости и отворености. У то ћете се, сигуран сам, сви увјерити. Желим да вас позовем да у наредних мјесец заједно славимо богатство, љепоту и традицију Медитерана“, поручио је Катић.

Једна од највећих музичких звијезда региона Лепа Брена, рекла је да јој је велико задовољство да пјева на Празнику мимозе.

„Сви ми који трајемо јако дуго добро знамо колико је тешко одржати традицију и уопште одржати се у било каквом послу. Зато сам заиста почаствована што пјевам на овом Фестивалу, а и поносна на Херцег Нови што традицинално одржавају ову манифестацију“, казала је Брена.

Празник мемозе, како је рекла, буди добре и позитивне емоције.

„Сви обожавамо мимозе. Увијек смо их брали, или куповали. За мене то све носи радосну, лијепу и позитивну енергију. Данас је и Дан заљубљених и све у свему цијела прича се своди на то да ширимо лијепу енергију, да се дружимо, забављамо и волимо“, казала је Брена.

Она сматра да је привилегована да се бави послом који чини људе срећним.

„Гдје год се појавите, разлог вашег доласка је да подијелите лијепу емоцију, коју шири пјесма, а то је љубав и радост. Ми волимо људе који су око нас, са нама. То је једна јако добра енергија. Не знам како бих могла да функционишем другачије“, казала је Брена.

Причајући о пјесми „Југословенка“, коју публика можда највише воли, Брена је рекла да је то пјесма о земљи која више не постоји, али „ми смо опет упућени једни на друге“.

„Иако не морамо да се волимо, можемо да будемо добре комшије, да будемо толерантни, да схватимо да постоје људи који другачије мисле, који су друге вјере, боје коже. Свако има право на свој став, свој живот. А ја ћу и даље наставити да дјелујем на свој начин, да музиком и пјесмом позивам на љубав, дружење, мир. И зато кажем- Хајде да се волимо“, поручила је Брена.

Станислава Радовић из Херцег Новог казала је да обожава Празник мимозе и да и ове године очекује много гостију, весеља и пјесме.

„Имамо доста пјевача који нам долазе. Обожавам Лепу Брену и све њене пјесме“, поручила је Станислава.

Мјештанка Ана казала је да одмалена прати сваки Празник мимозе и да је сада и дио Фестивала јер јој је кћерка у мажорет ансамблу.

„И она је једна од учесница. Мажоретке су и заштитни знак. А мимоза је лијепа сама по себи, тако да није ни чудо што је од свега тога настала велика манифестација, која се из године у годину све више развија и све више посјетилаца доводи у наш град, што је веома важно за развој туризма“, рекла је Ана.

Њена пријатељица Мирела Вукаловић, сматра да је Празник мимозе вијесник прољећа.

„Много је људи, доста новина, љепоте, мирисне мимозе. Сви смо савршено расположени. Град живне, дође много гостију и уживамо“, рекла је Мирела.

Из Тузле је због Празика мимозе у Херцег Нови стигао Атиф Мусић који, какао је рекао, на тај Фестивал долази редовно.

„Волимо дане рибе, вина, дружење. Имамо овђе пријатеље. Остаћемо четири дана. Не пропуштамо Празник мимозе. Ја сам узео слободне дане да бих дошао“, рекао је Мусић.

Атифов пријатељ Аднан Хоџић, казао је да је као члан планинарског друштва Коњих на Празник мимозе први пут дошао прије 20 година.

„Волимо да дођемо овђе да видмо весела лица, опуштене људе. Покушавамо да се опустимо од друштвене ситуације на овим просторима. Одржавамо балканске сусрете планинара. А почели смо овђе да се окупљамо, прије 20 година. А сада долазимо више приватно“, појаснио је Аднан.

Концерту Лепе Брене претходио је дефиле Градске музике Херцег Нови, Мјесне музике Ђеновић, мажоретки и тромбоњера од Трга Николе Ђурковић до Игала који је завршен наступом пред многобројном публиком. У програму је наступио и плесни клуб „Диано“, са тачком „Бурлеска“, а након што је фестивал званично отворен услиједио је ватромет.

Покровитељи и организатори 51. Празника мимозе су Општина Херцег Нови, Туристичка организација Херцег Нови и Јавна установа културе „Херцег Фест“.

Херцеговина Промо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО