Може ли данас Свети Трифун да се заљуби, а Свети Валентин да се напије?

Сваког 14. фебруара иста прича… Једни само Светог Трифуна признају за “српског”, другима је Свети Валентин “баш кул” и интересантан, а трећима је једино битно да се данас добро проведу. Ипак, о светитељима због којих је настала читава препирка, као и о томе како је дошло до тога да дан заљубљених и празник вина “падну” у исти дан, већина заправо мало зна.

Једно је сигурно, највише профитирају трговци и угоститељи којима није много требало па да романтику споје са добрим вином и пронађу начин да на данашњи празник добро зараде.

На овај дан, 14. фебруар, “згурала” су се два светитеља, један који код Срба има веома дугу традицију и поштује се вијековима, и други, новији који је посредством медија постао глобални феномен и ван хришћанских земаља.


Прво, ријеч је о два потуно различита свеца које поштују и православна и католичка црква. Свети Трифун као заштитник виноградара и винара, никако не може бити замјена за Светог Валентина, као ни обрнуто. Католичка црква прославља Светог Трифуна, али 10. новембра. Са друге стране, православна црква Светог Валентина сјећа се 12. августа. Ипак, тада на Дан заљубљених нико ни не помисли, зато што је Валентиново 14. фебруара постало глобалан феномен.

Свети Трифун је живио у 3. вијеку нове ере у Малој Азији. Легенда каже да је имао чудотворни дар лијечења и да је њиме успио да “од злог духа” излијечи кћерку римског цара Гордија. Богате царске дарове раздијелио је сиромашнима и до краја живота живио као скромни чувар гусака. У вријеме великог прогона одбио је да се одрекне Христа због чега је убијен 250. године на данашњи дан.

Негдјје у то вријеме живио је и Свети Валентин. Он је живот посветио тајном вјенчавању војника, којима је било забрањено заснивање породице, са њиховим изабраницама. Због ове помоћи заљубљеним паровима, Валентину је 269. године одсјечена глава. Легенда каже да је, прије смрти, Валентин послао опроштајно писмо слијепој тамничаревој кћерки за доброту коју му је показала док је био у тамници. Дјевојка је, када је примила писмо, прогледала. И тако су мушкарци својим “драганама” почели да шаљу поруке, а љубав је добила свој званични дан.

Свети Валентин је постао покровитељ заљубљених у 14. вијеку и то прво у Енглеској и Француској. Постоје мишљења да је дан овог светитеља заправо заменио култ богиње Јуноне, која је слављена истог дана и била у старом Риму заштитница породице и брака, због чега се тада женама поклањало цвијеће.

Са друге стране, Свети Трифун се вијековима слави на просторима гђе живе Срби. Записи о овоме проналазе се још у 16. вијеку. Њега славе многи еснафи, а у првом реду гостионичари и виноградари јер је ријеч о “заштитнику вина и винове лозе”. Кажу, добре кафеџије тог дана бесплатно точе вино гостима.

Постоји веровање, да ће година бити родна ако на Трифундан пада снијег или киша. Ако је време лијепо, чека нас сушна година. Послије овог дана зима полако почиње да попушта, то Св. Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и снијег почне да се топи.

И шта данас славити?
Захваљујући Холивуду и добром маркетингу, Дан заљубљених постао је глобални феномен, а поклањање бомбоњера, срца и других пригодних поклона вољеној особи временом је захватило и наше подручје.

Ипак, има и оних који још увијек за празник “признају” само Светог Трифуна.

У коју год групу да спадате, имамо савјет за вас: Загрлите неког кога волите… Отворите флашу неког доброг вина … И уживајте у животу!


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО