Васојевићи не посустају: 15 хиљада Беранаца у литији и овог четвртка

ХИЉАДЕ ЉУДИ У ХОДУ ЗА СВЕТИЊЕ: Још једна величанствена литија у Беранама, Мојковчани пролазе поред куће Душка Марковића.

По традицији, без обзира на временске прилике, на хиљаде Беранаца у готово невероватно дугој литији исказују достојанствено свој тихи протест поводом скандалозног начина на који је у Скупштини Црне Горе усвојен, најблаже речено, спорни Закон о слободи вероисповести.

Без обзира на радни дан у Беранама је у порти манастира присутно чак око 15.000 грађана!

Тако је било и данас. Дуга колона у којој су слиле на хиљаде вјерника али и грађана муслиманске и римокатоличке вјероисповести, упутила се у литији од Саборног храма Светог Симеона Мироточивог до манастира Ђурђеви Ступови. Задужбина великог кнеза Првослава, синовца Немањиног, као и порта здања, били су претијесни са приме све оне који су жељели да присуствују молебану за спас СПЦ, њених светиња, вјерника и свих оних који их бране, али и за спас душа оних који су смислили паклени нечувени атак на канонски једину признату цркву у Црној Гори, институцију која традиционално, по свим испитивањина, са својим митрополитом Амфилохијем, ужива највеће повјерење грађана. Далеко веће него остале државне институције.

-Ако је часно, никад није касно. Не дамо светиње, поручили су и Беранци са још једног достојанственог народног сабрања…

МОЈКОВЧАНИ ИЗАШЛИ НА УЛИЦЕ, ПРОЛАЗЕ ПОРЕД КУЋЕ ДУШКА МАРКОВИЋА

У мојковачкој општини прва литија је данас кренула од цркве Светог Арханђела Михаила у Штитарици. Литија је на свом путу до храма Христовог Рождества у Мојковцу, гдје ће бити служен молебан.

На путу до Мојковца, Штитаричанима ће се придружити мјештани Подбишћа, а литија ће пролази поред куће премијера Душка Марковића чија је Влада и усвојила овај тзв. закон.

ЕПИСКОП ЈОАНИКИЈЕ: ЛИТИЈА СУ ПОСТЕЛА ПОБЈЕДА, АЛИ НЕ ПРОЛИВАЊЕМ БРАТСКЕ КРВИ

  • Литије су прерасле у свенародну побједу. То је побједа која не подразумјева проливање братске крви, него је то морална побједа над онима који су донели овај накарадни закон, казао је пред манастиром Ђурђеви ступови, катедралним манастиром Епархије будимљанско-никшићке, епископ Јоаникије.

Извор: Вечерње новости


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО