Живот Кирка Дагласа: Отац је пио, мајка прехрањивала дјецу, а супруга, којој је признао невјере, спасила га је од смрти

Свијет се опрашта од Кирка Дагласа, холивудског великана који је својим ликом и дјелом обиљежио те обликовао филмску индустрију. Легендарни глумац преминуо је у доби од 103 године, а његов живот био је и више него занимљив.

Син руских жидовских имиграната родио се као Исур Данилович у Амстердаму, граду у америчкој савезној држави Њујорк, а дјетињство му је обиљежило сиромаштво – мајка је радила од јутра до мрака како би прехранила породицу, а отац је већину времена проводио у локалном кафићу.

Прије него што је кренуо у вртић, Кирк је говорио само јидиш, али брзо је научио енглески и заинтересирао се за глуму – свјетла позорнице и наступи привлачили су га још од најраније доби.


С обзиром да на оца баш и није могао рачунати, Даглас је сам почео штедјети новац за факултет – студирао је на свеучилишту St Laurence University, а послије и на Аmerican Аacademy оf Dramatic Arts у Њујорку. А управо на академији упознао је Диану Дил, с којом се и вјенчао 1942. године. Пар је у браку добио два сина, Мајкла и Џоела. Супружници су се развели 1951. јер је Диана схватила „како њих двоје једноставно нису једно за друго“.

Другу супругу, Анне Буденс (рођену као Ханнелоре Марџ), Кирк је упознао 1953. док је у Паризу снимао филм „Аct оf Love“ – брачне завјете измијенили су у Лас Вегасу 1954., а добили су и два сина – Питера и Ерика.

Глумац је својевремено признао да је варао обје супруге (повезивали су га с бројним љепотицама, укључујући и Марлене Дитрихх те Риту Хејворт), али Њемица Анне била је жена његова живота.

Иначе, Кирк је у једној од својих књига открио како је прво сексуално искуство имао као 15-годишњак – тад је, наиме, спавао са својом средњошколском професорицом.

  • Према данашњим стандардима, требали смо завршити у затвору. Нисам имао појма да радимо нешто криво. Јесмо ли, је ли она тако мислила? – написао је својевремено холивудски великан, који је своје право име Исур Данилович 1939. године промијенио у Кирк Даглас на наговор колеге Карла Малдена, америчког глумца српског поријекла правог имена Младен Џорџ Секуловић.

А Кирк је небројено пута у интервјуима препричавао и како му је друга супруга Анне 1958. године спасила живот – наиме, Доуглас је у марту те године с Мајком Тоддом, продуцентом који је тад био ожењен с Елизабет Тејлор, требао летјети приватним авионом у Њујорк, али због свађе с Анне, Кирк на крају ипак није отишао на споменути пут. Авион се срушио и Тодд је погинуо у 48. години.

Даглас је 1991. преживио и судар хеликоптера са зракопловом, 1996. имао је мождани удар, а 1991. уградили су му пејсмејкер. Но највећа трагедија задесила га је 2004., кад му је најмлађи син Ерик умро од предозирања дрогом у 46-ој година. И унук Камерон (син Мајкл Дагласа) због овисности и посједовања хероина имао је великих проблема са законом.

А иако се током живота кретао у елитном друштву (пријатељевао је с Франком Синатром те породицама Кенеди и Реган), Кирк Даглас и супруга Анне годинама су били посвећени филантропији – године 1964. основали су Даглас фондацију преко које су донирали више од 100 милиона долара, пренио је Дејли Мајл.

  • Моја мајка Брyна увијек је проналазила начине да људима који су дошли на наша врата удијели барем најмањи залогај хране… Нисам то тад разумио, јер смо и сами гладовали, али она није одустајала од својих увјерења… ‘Чак и просјак мора дати од себе ономе који има још мање и од њега самога’, говорила би ми мајка – присјетио се својевремено Кирк.

Извор: Вечерњи.хр


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

1 thought on “Живот Кирка Дагласа: Отац је пио, мајка прехрањивала дјецу, а супруга, којој је признао невјере, спасила га је од смрти

  1. Vous pouvez utiliser un logiciel de gestion des parents pour guider et surveiller le comportement des enfants sur Internet. Avec l’aide des 10 logiciels de gestion parentale les plus intelligents suivants, vous pouvez suivre l’historique des appels de votre enfant, l’historique de navigation, l’accès au contenu dangereux, les applications qu’il installe, etc.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО