Пјешке од Мркоњића до Требиња: СВЕТОВАСИЛИЈЕВСКА ЛИТИЈА за одбрану светиња у Црној Гори

Епархија захумско-херцеговачка и приморска у недјељу, 9. фебруара, организује „Световасилијевску литију“ од Мркоњића до Требиња.

litija.jpg (379 KB)

Молитвеним ходом од родног села Светог Василија Острошког до града, Требињци и Херцеговци послаће поруке подршке Српској православној цркви у Црној Гори, којој пријети одузимање власништва над храмовима и имовином по недавно усвојеном закону о вјерским заједницама у тој земљи.

Из епархије позивају учеснике да буду „мирни, достојанствени и молитвени“, како и приличи литијама за одбрану светиња, те да од куће понесу само икону, коју ће на литији носити.

„Нећемо угодити Богу бакљама, скандирањима, нередом. Тиме само нарушавамо мир и достојанство наших литија, а самим тим чинимо дјело које није Богу угодно“, поручују из Епархије захумско-херцеговачке и приморске и напомињу да се у литијама морамо понашати „исто као када идемо у Острошку светињу – носећи молитву, вјеру, љубав и наду да ће Господ услишити наше молитве“.

„Зато у литијама носите иконе своје крсне славе или неког другог светитеља коме ћемо се у току литије молити. Не носите са собом никаква политичка ни страначка ни навијачка обиљежја. Мржњу, провокације и примитивизам, који су страни правом и истинском народу Божијем, остављамо онима који од тога живе и који се тиме хране“, поручено је, између осталог, у позиву.

Полазак литије је у 10.30 часова, док ће молебан бити служен у саборном храму у Требињу у 18.00 часова.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО