(ВИДЕО)“Нема повлачења ни за педаљ, нема компромиса!“ — порука оца Гојка властима Црне Горе

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић рекао је синоћ на трибини у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару да нема ни једног педља повлачења и никаквих компромиса, уз подсећање да је Црна Гора секуларна држава.

Српска православна црква никада није објавила да ће да руши државу, док је владајућа партија најавила да ће основати цркву, и то је узрок данашњег стања у Црној Гори, подсетио је отац Гојко Перовиц́.

„Нема никаквих договора, преговора“, казао је Перовић и истакао да је „секуларна држава нешто најбоље што држава може да буде.“

Он је подсетио на Устав Црне Горе према којем су црква и држава одвојене.

„Нека нико никога не дира. Можемо да се поштујемо, можемо да сарађујемо, како да не, али да се нико никоме не меша. Српска православна црква, ниједна њена епархија, није ни на каквом сабору, није ни на једној литургији објавила да ће оснивати партију, да ће да уђе у Владу, нити ц́е да рушити државу. А, Бога ми, владајуц́а партија је објавила да ће основати цркву. Зато смо дошли до овог закона“, рекао је Перовић.

Протести јесу политички
Поводом оптужбе да су протести политички, Перовић каже да је тако, а објаснио је и зашто.

„У Скупштини су политичари изгласали један лош закон, ми се обраћамо релевантним политичким адресама да то реше и ово може бити решено само политички. Или ће Уставни суд неким чудом пресудити другачије него што сви очекујемо, или ће Скупштина изгласати неки други закон или ће Влада нешто урадити. Дакле, све је од почетка до краја политика, али треба добро разликовати узрок и повод“, рекао је ректор Цетињске богословије.

Он је истакао да је узрок окупљања народа нешто темељно, јер не жели да се на њега обруши лоша политичка одлука.

„Ми, као црква, нашли смо се на удару једне лоше политичке одлуке, једног закона који је донет без довољно транспарентности. Закон о слободи вероисповести је антиуставан и дискриминациони“, истакао је.

„Природа наших скупова је црквена. На нашим скуповима поручујемо, мичите са нас ово политичко рухо које сте нам набацили, а које се зове антисекуларни закон, анитиуставни закон. Члан 14 Устава каже да су црква и држава одвојене. То значи да организационо, у природи својој, једна другој не треба да се мешају у унутрашње послове. Не само да су по Уставу одвојене, вец́ су слободне у вршењу својих црквених послова. То је Устав Црне Горе, а законом хоће да држава преузме храмове, па кад их преузме да она одређује шта ће са њима бити, када ће се отварати врата. Замислите да држава расправља како се врши литургија, где стоји ђакон, кад улази владика. Пробали су да објасне како неће, али не и њихови су се истрчали у изјавама. Дакле, држава хоће да преузме црквену имовину, па да њоме располаже што је антиуставно. А ако је нешто антиуставно, не треба ни причати које су му још мане“, рекао је Перовић..
Држава не може да има своју цркву
Ректор је истакао да је повод за окупљања закон, а узрок конгрес владајуће партије прошле године на којем је речено да ће они да „обнове, формирају цркву“.

„Партија, секуларна, грађанска хоће да оснује, формира цркву и онда имате председника који то каже, па чланове главног одбора. То је партијски програм. Није се ово случајно десило. Намерно су направили овакав накарадни закон како би спровели онакав накарадни партијски програм који каже: ’Ми хоћемо државну цркву‘. То је темељни узрок ових наших дешавања. Устав прописује да смо ми грађанска, секуларна држава и да држава не може имати државну цркву. Тако је по Уставу“, закључио је Перовић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО