ВИДЕО / Село у БиХ које је одушевило и „National Geographic“

На готово 1500 метара надморске висине налази се Лукомир – највише насељено село у Босни и Херцеговини, које пропада општини Коњиц.

Ово планинско мјесто јединствено је по својим каменим кућама, које су прекривене шиндром од трешњиног дрвета.
Лукомиру је немогуће прићи, осим на скијама или пјешице већ са доласком првог снијега у децембру, све негђе до априла, а понекад и дуже.

Село је смјештено на јужним обронцима Бјелашнице, а на основу стећака из 14. и 15. вијека, вјерује се да је село било насељено и прије више стотина година. Данашњи становници села потомци су овчара из херцеговачких села Камен и Жуљ из околине Стоца, који су због изузетно богатих пашњака овдје љети чували велика стада оваца.

Градећи прво сезонска насеља (станове), која су послије прерасла у данашње село, највећим дијелом су се овђе насељавали људи из племена Чомора и Маслеша, који су и данас најбројније породице у Горњем Лукомиру.

Угледни часопис National Geographic недавно је објавио репортажу о Лукомиру.

– Главни разлог јединствености Лукомира крије се у чињеници да изгледа као и прије стотину година. Већина мјеста у Босни се промијенила, али ово село је остало исто. Сада је то мјесто мира – наведено је у тексту National Geographic-a.

Извор: SeeSrpska


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО